Dagelijks worden in Spanje 450 bestuurders betrapt op het gebruik van alcohol en andere drugs

Dagelijks worden in Spanje 450 bestuurders betrapt op het gebruik van alcohol en andere drugs
Beeld: Guardia Civil / website

Dagelijks worden in Spanje 450 bestuurders betrapt op het gebruik van alcohol en andere drugs

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat er elke dag in Spanje 450 automobilisten rond rijden onder invloed van alcohol of drugs of in ieder geval betrapt worden op het gebruik daarvan. Die conclusie trekt de Dirección General de Tráfico nadat de afdeling Tráfico van de Guardia Civil gedurende een week tussen 6 en 12 december 153.276 alcohol- en drugstesten heeft uitgevoerd in Spanje waarbij 3.175 personen positief werden getest. 

Uit de 148.422 alcoholtesten werden 1.731 personen positief getest waarvan 1.467 bij routinecontroles, 91 na een verkeersovertreding, 155 nadat ze betrokken waren bij een ongeluk of aanrijding en 18 omdat ze tekenen vertoonden van dronkenschap. 

In het geval van 224 automobilisten werd een gerechtelijke procedure gestart voor het overschrijden van het promillage van 0,60 mg alcohol per liter uitgeademde lucht. Daarnaast zijn 11 andere bestuurders vervolgd en voor de rechter gebracht omdat ze weigerden een ademtest af te leggen.

Wat betreft de drugstesten zijn er 4.977 uitgevoerd waarbij 1.444 personen positief werden getest. Dat gebeurde in 1.262 gevallen bij een routinecontrole, in 103 gevallen na een verkeersovertreding te hebben begaan en in 79 gevallen omdat de automobilist betrokken was bij een ongeluk of aanrijding. Zoals gebruikelijk behoren tot de meest gebruikte drugs cannabis (1.077 gevallen) gevolgd door cocaïne (469 gevallen) en amfetaminen (202 gevallen).

Alcohol en autorijden is eigenlijk nooit een goede combinatie maar helaas kunnen degene die alcohol drinken niet vaak hun auto laten staan en een taxi nemen naar huis om henzelf en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen. Mocht je toch in Spanje achter het stuur stappen met teveel alcohol in je lichaam dan kun je rekenen op de volgende boetes:

Tussen 0.25 en 0.50 mg alcohol per liter uitgeademde lucht is dat een boete van 500 euro en 4 punten van je rijbewijs. In het geval van 0,50 tot 0,60 mg alcohol per liter uitgeademde lucht is dat een boete van 1.000 euro en 6 punten van je rijbewijs. Ben je al vaker positief getest met alcohol achter het stuur dan is dat 1.000 euro boete en tussen de 4 en 6 punten van je rijbewijs. Wordt je positief getest met meer dan 0,60 mg alcohol per liter uitgeademde lucht dan wordt dat gezien als een zware overtreding (delito) en zul je voor de rechter moeten verschijnen met alle gevolgen van dien.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.