Waarom hebben supermarkten in Spanje geen ramen?

Waarom hebben supermarkten in Spanje geen ramen?
Beeld: Canva

Waarom hebben supermarkten in Spanje geen ramen?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is voor velen onder ons één van onze dagelijkse taken: een bezoek aan de supermarkt. En toch vraagt het Spaanse televisiekanaal La Sexta zich iets af waar velen waarschijnlijk nog nooit bij stil hebben gestaan. Waarom heeft een supermarkt geen ramen?

Er zijn verschillende redenen waarom de supermarkt gewoonlijk geen ramen heeft. Voor de eerste reden kan je in je eigen boezem kijken, verklaart La Sexta. Heeft u zelf ooit alle tijdsbesef verloren wanneer u inkopen doet? Als het antwoord ja is, dan is dat geen toeval. Een van de redenen waarom er geen ramen in de supermarkt zijn is om alle externe afleidingen te elimineren, in de hoop dat de klant langer in de winkel blijft. 

Als er wel ramen zouden zijn, was het onnodig naar de klok te kijken om te weten hoe laat het is. Een blik door het raam zou in de meeste gevallen voldoende zijn. En als het even tegenzit, jaagt dat de klant alleen maar op, waardoor hij minder koopt. Net als de aangename temperatuur en de bezwerende muziek, is het gebrek aan ramen er op gericht je zo lang en zo veel mogelijk te laten winkelen.

En toch is dat niet de enige reden. Een andere belangrijke motivatie voor het gebrek aan ramen is dat de meeste producten zo lang mogelijk dienen bewaard te blijven. Alles wat slecht wordt moet namelijk worden weggegooid, wat netto verlies voor de winkel oplevert. De inval van zonlicht zoveel mogelijk verhinderen, helpt bij het bewaren van de producten zodat ze hun versheid niet verliezen. 

Kijk maar eens op het etiket van de meeste producten in je kast. Bijna altijd staat daar te lezen dat het product best bewaard wordt op een droge en frisse plek. Waarom zou dat in de supermarkt dan anders zijn?

Ga naar de inhoud