Search
menu
Search

De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in december in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in december in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tussen 20 en 25 december krijgt het merendeel van de Spaanse werkenden de ‘paga extra’ uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets wat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is. In Spanje was dat vroeger één extra week aan loon maar tegenwoordig is dit een maandloon, een extraatje dat is meegenomen in deze dure feestmaand.

Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze tegen het einde van december de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.

In artikel 31 van de ‘Estatuto de los trabajadores’ staat dat werknemers in Spanje recht hebben op twee extra betalingen per jaar. Een daarvan vindt normaal gesproken plaats in de laatste week van juni of eerste week van juli terwijl de tweede ‘paga extra’ plaatsvindt tussen 20 en 25 december, afhankelijk van de cao tussen werknemers en werkgevers.

In Spanje is het wettelijk geregeld dat de ‘paga extra’ gelijkstaat aan een maand loon ofwel 30 dagen loon, ter waarde van het maandloon dat een werknemer ontvangt en dat in principe nooit minder mag zijn dan het wettelijk vastgestelde minimumloon (in 2022 is dat 1000 euro).

De hoogte van de vakantiegeldbetaling is echter via cao’s en collectieve arbeidsafspraken door vakbonden geregeld in Spanje. Er kunnen dus uitzonderingen zijn op de algemeen geldende regel. In sommige gevallen kan afgesproken worden dat de ‘paga extra’ elke maand gedeeltelijk betaald wordt (12e en 14e maand).

Spanje heeft twee extra betalingen, een rond de Kersttijd (paga extra de navidad) tussen 20 en 25 december en een in de tweede week van juni of in sommige gevallen de tweede week van juli (paga extra de verano).

74774739cdc6cf3dfd8b737b18e255d1
De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in juni in Spanje
Elk jaar tegen het einde van de maand juni ontvangen in principe alle werkenden in Spanje één maand extra loon wat gezien wordt als vakantiegeld.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?