Search
menu
Search

Wanneer begint de winter in 2023 in Spanje?

Wanneer begint de winter in 2023 in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wanneer begint de winter in 2023 in Spanje?

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de eerste sneeuwvlokken vallen. Het is duidelijk dat de winter voor de deur staat. Maar wanneer begint de winter precies in Spanje? En wat kunnen we verwachten van het winterseizoen van 2023-2024?

Het officiële begin van de winter wordt bepaald door de zonnewende (solstitium). Dit is het moment waarop de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat en daarna weer terugkeert naar het noorden. Dit jaar valt het solstitium op vrijdag 22 december om 4:27 uur in de Spaanse tijdzone. Dit betekent dat de winter officieel begint op dit tijdstip in heel Spanje.

De zonnewende kan echter variëren tussen de 20e en de 23e van december, afhankelijk van het jaar. Gedurende de 21e eeuw is het solstitium in Spanje altijd gevallen tussen de 20e en de 22e van december. Dit betekent dat de winter in Spanje altijd begint in deze periode.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de winter eigenlijk het kortste seizoen van het jaar. Dit komt doordat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon, waardoor de zonnestralen minder direct op het noordelijk halfrond vallen. Hierdoor zijn de dagen korter en de nachten langer. Het resultaat is dat de winter slechts 88 dagen en 23 uur duurt, tot de lente op 20 maart 2024 begint.

Tijdens de wintermaanden kunnen we ook genieten van prachtige sterrenhemels boven Spanje. Doordat de lucht kouder en helderder is, zijn de sterren beter zichtbaar. Vooral in afgelegen gebieden, ver weg van de steden, is het mogelijk om de Melkweg te zien. Het is dan ook zeker de moeite waard om op een heldere avond naar buiten te gaan en te genieten van de sterrenpracht.

Ga naar de inhoud