Butaangasfklessen worden duurder in Spanje

Butaangasfklessen worden duurder in Spanje
Beeld: 123rf

Butaangasfklessen worden duurder in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De butaangasflessen zijn deze dinsdag tijdens de eerste prijsverandering dit jaar duurder geworden in Spanje. Gemiddeld zijn de prijzen van een fles met 4,95% gestegen naar een kostprijs van 13,37 euro. Deze prijsstijging is ingegaan op 21 januari, de derde dinsdag van de maand.

Het is de tweede keer sinds november 2019 dat de prijs voor een butaangasfles stijgt terwijl de overige prijsveranderingen in 2019 de prijzen deden dalen. Op 19 november steeg de prijs voor het eerst in 2019 met 4,86% naar 12,74 euro maar dit keer zal de eerste prijsstijging van dit jaar 4,95% bedragen en zal de nieuwe prijs 13,37 euro worden.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de (vaak oranje) butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. In Spanje zijn acht miljoen huishoudens die nog gebruik maken van de butaangasflessen.

De meest gangbare butaangasflessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 21 januari 0,63 euro meer (+4,95%) waarna de kostprijs komt te staan op 13,37 euro per bombona de butano. 

De prijzen voor de ‘bombona de butano’ worden tweemaandelijks herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van maart (17).

Ga naar de inhoud