Haribo wil geen Baskische ‘gummibärchen’ met alcohol

Haribo wil geen Baskische ‘gummibärchen’ met alcohol
Beeld: Ositos&Co

Haribo wil geen Baskische ‘gummibärchen’ met alcohol

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBOA – De Duitse fabrikant Haribo gaat stappen ondernemen om de in Baskenland gemaakte gummiberen met alcohol te verbieden. De Baskische ‘ositos con alcohol’ zijn op Haribo beertjes lijkende snoepjes met daarin alcohol verwerkt. Deze alcohol snoepjes worden gemaakt door Osito&Co, een startup die zelfs een financiële impuls kreeg van de stad Getxo.

Haribo heeft in een ernstige brief aan de oprichters van het bedrijf Osito&Co gevraagd te stoppen met de verkoop van de op Haribo gummibeertjes lijkende alcoholhoudende snoepjes. Doet het Baskische bedrijf dat niet dan zal de Duitse multinational actie ondernemen en een verbod via de rechtbank regelen.

Haribo wil dat de website ositosconalcohol.com uit de lucht wordt gehaald en aan Haribo wordt overgedragen, net zoals het geregistreerde merk in Spanje. Volgens Haribo is er een te grote gelijkenis tussen de bekende Haribo ‘gummibärchen’ en de Baskische alcoholhoudende gummibeertjes.

De eigenaren van het Baskische bedrijf, dat ooit van de gemeente Getxo een bedrag van 10.500 euro ontvingen als beginnende startup, zeggen dat Haribo alleen maar de naam wil hebben van het bedrijf en dat er geen sprake is van een gelijkenis tussen de beide beertjes. De eigenaren van Osito&Co onderzoeken wat zij kunnen doen tegen zo’n grote multinational want zoveel geld hebben ze niet.

De Spaanse gummibeertjes bevatten 19% alcohol en zitten in aluminium doosjes met daarin 50 ‘ositos con alcohol’ die voor 9 euro verkocht worden via de website. Volgens de makers staan 17 beertjes gelijk aan een alcoholhoudend drankje (cubata).

De ‘ositos con alcohol’ zijn te koop via deze website en zijn te krijgen in de smaken rum-piña (ananas), jenever-fresa (aardbei), vodka-naranja (sinaasappel), whiskey-cola (cola) en tequila-limón (citroen).

https://www.instagram.com/p/BqXKS5uHGw7/
https://www.instagram.com/p/Bu_VNQaH6nx/
Ga naar de inhoud