Puerta del Sol plein in Madrid gaat autovrij worden in 2021

Puerta del Sol plein in Madrid gaat autovrij worden in 2021
Beeld: Ayuntamiento de Madrid

Puerta del Sol plein in Madrid gaat autovrij worden in 2021

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Schoonmaken en meer glans en aandacht besteden aan het belangrijkste plein van Spanje, dat is wat de gemeente Madrid wil doen met het Puerta del Sol plein, het middelpunt van Spanje. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het plein geheel autoloos gaat worden en dat diverse monumenten verplaatst worden om zo een grote open ruimte te creëren.

Het Puerta del Sol plein gaat autovrij worden, dat wil zeggen dat de weg die gelegen is tussen de Calle Mayor en de Carrera de San Jeronimo een voetgangersgebied gaat worden. Bussen en taxi’s zullen dus om moeten rijden in de toekomst. Daardoor ontstaat er een grote open ruimte die onder andere gebruikt wordt bij de nieuwjaarsviering elk jaar.

De belangrijkste monumenten zoals de beelden van Mariblanca en die van de Oso y el Madroño (de beer) komen aan de noordkant van het plein terwijl het beeld van Carlos III gedraaid wordt en richting oost-west geplaatst gaat worden zodat de gevel van de Real Casa de Correos meer opvalt.

Aan beide uiteinden komende containers, kiosken, liften en uitgangen van de metro zodat het centrale plein leger wordt en er een groter plein ontstaat.

In principe wil men in 2021 beginnen met de werkzaamheden maar voorlopig moeten de oude plannen daterend uit 2014 aangepast worden en dient men nog het definitieve besluit te nemen.

Ga naar de inhoud