Het Spaanse woord of zin van de dag (189)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (189)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Donderdag 21 januari 2021

El jueves 21 de enero de 2021
uitspraak: el gwebes beentieoeno de enero dosmielbeentioeno

Sommige mensen vinden het soms handig om te weten of een woord een accent heeft, want dan weet je waar de klemtoon ligt. Een woord dat vaak verkeerd gezegd wordt is: adiós, met het accent op de O en daar ligt dan ook de klemtoon. Dus niet wat veel Nederlanders/Vlamingen zeggen adios met de klemtoon op DI, zeg maar eens hardop, dan weet je wat je zelf altijd doet.

En onthoud dan gelijk dat het ADIÓS is met de klemtoon op de O.

Maar om te vragen of een woord een accent heeft:

¿Esta palabra lleva tilde? – uitspraak: esta palabra jeba tilde – Heeft dit woord een accent?

¿Esta palabra lleva un acento? – uitspraak: esta palabra jeba oen akcento (slissende c) – Heeft dit woord een accent?

Ga naar de inhoud