Internationale knuffeldag 2021 maar dan zonder knuffels in Spanje

Internationale knuffeldag 2021 maar dan zonder knuffels in Spanje
Beeld: Freepik

Internationale knuffeldag 2021 maar dan zonder knuffels in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar op 21 januari wordt de Internationale Knuffeldag gevierd, of in het Spaans de ‘Día Internacional del Abrazo’. Maar zoals je kunt begrijpen is het knuffelen tijdens een pandemie niet zo vanzelfsprekend meer. De anderhalve meter afstand heeft ervoor gezorgd dat het knuffelen veranderd is in elleboogstoten of met de voeten groeten.

Gelukkig is er wereldwijd geen knuffelverbod en is het knuffelen binnenshuis met samenwonenden gewoon toegestaan. Maar het knuffelen met personen die niet in dezelfde woning wonen of met vrienden en andere familieleden is niet meer aan te raden tegenwoordig.

Knuffelaars beleven moeilijke tijden op dit moment tijdens de corona-pandemie maar dat wil niet zeggen dat 21 januari net zoals in corona-vrije jaren gevierd moet worden. 

Knuffelen is immers gezond want volgens de experts komt bij het knuffelen het gelukshormoon oxytocine vrij wat het gevoeld tot verbondenheid verhoogt en stress vermindert en iemand tevreden en kalm maakt. Er wordt ook wel eens gezegd ‘Een knuffel per dag houdt de dokter weg’ en ‘een knuffelend hart is een gezond hart’.

Knuffelen mag dus maar wel beperkt en laten we ons met zijn allen daar ook aan houden om er met zijn allen ook voor te zorgen dat over enkele maanden iedereen elkaar weer kan knuffelen en we niet meer zoals in België slechts één knuffelcontact mogen hebben of nu in Nederland maar één persoon thuis mogen ontvangen maar dan zonder te knuffelen.

Het Spaanse woord voor knuffelen of omhelzen is ‘abrazar’ en dat is best een mooi woord. Als we in het nationale Spaanse woordenboek van de Real Academia Española kijken wat ‘abrazar’ betekent dan lezen we dit: ‘Estrechar entre los brazos en señal de cariño’ en ‘Ceñir con los brazos’.

Even de vervoeging van abrazar:

  • (yo) abrazo – ik knuffel/omhels
  • (tú) abrazas – jij knuffelt/omhelst
  • (usted) abraza – u knuffelt/omhelst
  • (el/ella) abraza – hij/zij knuffelt(omhelst
  • (nosotros/as) abrazamos – wij knuffelen/omhelzen
  • (vosotros/as) abrazáis – zij knuffelen/omhelzen
  • (ustedes) abrazan – u knuffelt/omhelst (meervoud)
  • (ellos/ellas) abrazan – zij knuffelen/omhelzen
omhels
Beeld: Freepik

Oorsprong

Maar waar komt deze Internationale Knuffeldag vandaan? Zoals heel vaak, uit de Verenigde Staten waar elke dag wel een Internationale of Nationale dag gevierd wordt. De eerste Knuffeldag werd gevierd op 21 januari 1986 in het dorp Clio in de staat Michigan gevierd. Deze werd bedacht door dominee Kevin Zaborney om iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen.

Het idee van de toen nog nationale knuffeldag kwam voor het eerst voor in de publicatie Chase’s Calendar of Events in 1986, een lijst die gepubliceerd werd door een kennis van Zaborney. Dominee Zaborney koos 21 januari omdat deze datum ergens in de periode tussen de feestdagen en Valentijn viel, en hij de observatie maakte dat mensen dan vaak een moeilijke periode doormaken.

Hij vond dat ‘de Amerikaanse maatschappij te verlegen is om zijn gevoelens publiek te uiten’ en hoopte dat een nationale knuffeldag daar verandering in zou kunnen brengen, hoewel hij initieel dacht dat het idee zou mislukken.

Ga naar de inhoud