85 procent van bejaardentehuizen personeel in Aragón is uitgeput na twee jaar Covid

85 procent van bejaardentehuizen personeel in Aragón is uitgeput na twee jaar Covid
Beeld: Canva

85 procent van bejaardentehuizen personeel in Aragón is uitgeput na twee jaar Covid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Twee jaar na het begin van de corona-pandemie is niet alleen het dodental hoog, ook de vermoeidheid heeft grote effecten bij werknemers allerhande. Een studie in de autonome regio Aragón toont aan dat 85% van de werknemers van de bejaardentehuizen ‘uitgeput’ is na twee jaar Covid.

De rusthuizen in Aragón zagen sinds het begin van de pandemie hoge sterftecijfers door het Covid-19-virus. Sinds maart 2020 lieten in totaal 1.692 mensen er het leven aan de gevolgen van een infectie. Het gaat om maar liefst 40% van alle slachtoffers in de regio.

Het bureau A+M voerde voor de krant El Heraldo een onderzoek uit bij 200 werknemers van de sector. De enquête gebeurde telefonisch en online en beschikt over een betrouwbaarheidsniveau van 95,5% en een foutenmarge van 7%.

Het gebied van de sociale diensten heeft meer geld nodig. Dat vind 86% van de werknemers van de rusthuizen in Aragón. Ze geven aan dat de uitgave onvoldoende of erg onvoldoende is. Bovendien zijn ze kritisch over de aanpak van de pandemie. Maar liefst 64% duidt aan die ‘gewoon’, ‘slecht’ of zelfs ‘ heel slecht’ te vinden.

Een op de tien werknemers heeft er bovendien over gedacht het werk op te zeggen sinds het begin van de pandemie. 85% geeft aan uitgeput te zijn. Het gebrek aan motivatie, de angst en de zorgen zijn voor velen een verhaal van alle dag geworden. 34% geeft aan dat in hun thuissituatie tot problemen heeft geleid, de helft zegt dat anderen hem of haar niet begrijpen. 

De rusthuizen kregen het in Spanje bijzonder zwaar te verduren tijdens de eerste maanden van de corona-pandemie. Dat trauma is nog steeds nauwelijks verwerkt, en terwijl de situatie blijft verder duren, gaat het met de werknemers ook merkbaar bergaf.

Ga naar de inhoud