Search
menu
Search

Spanje stuurt twee fregatten naar Zwarte Zee vanwege spanningen met Rusland

Spanje stuurt twee fregatten naar Zwarte Zee vanwege spanningen met Rusland
Beeld: @Defensagob / twitter

Spanje stuurt twee fregatten naar Zwarte Zee vanwege spanningen met Rusland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles, heeft bevestigd dat in 3 of 4 dagen de fragt Blas de Lezo naar de Zwarte Zee bij Bulgarije wordt gestuurd vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Nu de Amerikaanse president Joe Biden van mening is dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen, heeft Spanje als onderdeel van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) twee fregatten beschikbaar gesteld.

De minister van Defensie herinnert eraan dat Spanje al jaren deelneemt aan alle door de NAVO georganiseerde acties en dat in dit specifieke geval het vertrek van de schepen is vervroegd, binnen de afspraken met de organisatie. Op maandag is vanuit Las Palmas de Gran Canaria het Meteoro-klasse offshore patrouillevaartuig (Buque de Acción Marítima) naar de Zwarte Zee gestuurd. Het Blas de Lezo fregat voor geleide raketten moet ook binnenkort richting Bulgarije vertrekken.

Net zoals iedereen hoopt de minister van Defensie dat er een diplomatieke oplossing komt voor de crisis tussen Rusland en Oekraïne. Tegelijkertijd heeft ze ook gewaarschuwd dat de NAVO heel duidelijk is in haar standpunt en heeft erop gewezen dat Rusland geen enkel land kan vertellen wat het kan doen, en de NAVO zal elk land verdedigen dat binnengevallen kan worden.

Rusland heeft grootschalige manoeuvres op het hele nationale grondgebied aangekondigd met deelname van meer dan 140 schepen en bijna 10.000 soldaten. “De Russische marine zal een reeks oefeningen uitvoeren”, zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?