Grote manifestatie in Madrid tegen de politiek van de Spaanse regering

Grote manifestatie in Madrid tegen de politiek van de Spaanse regering
Beeld: Twitter

Grote manifestatie in Madrid tegen de politiek van de Spaanse regering

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdag 21 januari vindt op het Cibeles-plein om 12 uur een grote manifestatie plaats die gericht is tegen de politiek van de Spaanse regering en de Spaanse premier Pedro Sánchez. Deze manifestatie vindt plaats in het verkiezingsjaar en wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de oppositiepartijen Partido Popular, VOX en Ciudadanos. De organisatie is echter in hadden van meerdere instanties en organisaties zoals ‘Foro España Cívica’ en ‘Fundación Foro Libertad y Alternativa’, om zo een politieke link te vermijden.

Onder het mom van ‘Por España, la democracia y la Constitución’ worden tienduizenden manifestanten verwacht in het centrum van Madrid. Daarbij worden de deelnemers aangemoedigd door de belangrijkste oppositiepartijen zoals de centrumrechtse/rechtse Partido Popular, de liberale Ciudadanos-partij en het extreemrechtse VOX. De manifestatie wordt gezien als belangrijk om de ontevredenheid van ‘het Spaanse volk’ te uiten over de politieke beslissingen van de Spaanse socialistische regering die gezien worden als een aanval op de Spaanse Grondwet.

Weliswaar zullen de drie belangrijkste oppositiepartijen aanwezig zijn, de PP-leider Alberto Núñez Feijóo komt niet omdat een hij een foto met de VOX-leider Santiago Abascal wil vermijden na de problematiek rondom abortus in Castilië en León. Enkele jaren geleden vond ook een manifestatie plaats waarbij toen wel de drie oppositieleiders naast elkaar stonden, iets wat niet door iedereen gewaardeerd werd.

Premier Pedro Sánchez maakt zich geen zorgen om deze manifestatie tegen zijn politieke beslissingen en vergelijkt deze manifestatie van de rechtse en extreemrechtse partijen in Madrid met die van de Catalaanse separatisten afgelopen donderdag in Barcelona. 2023 is het jaar van de verkiezingen in gemeenten, diverse autonome regio’s en landelijk tegen het einde van het jaar en dus zijn manifestaties te verwachten. 

Volgens de organisatoren gaat het niet om links, rechts of centrum, maar om de verdediging van essentiële elementen voor een verenigd, democratisch en welvarend Spanje, een land van vrije burgers en gelijke rechten wat door de meerderheid van de Spaanse inwoners gesteund wordt.  De manifestatie wordt georganiseerd ter verdediging van de grondwet, van de instellingen en van een Spanje van vrije en gelijke burgers in rechten, verenigd en welvarend volgens de verenigingen die achter de organisatie zitten.

Ga naar de inhoud