De legendarische tour door Spanje: seks, drugs en … Depeche Mode

De legendarische tour door Spanje: seks, drugs en … Depeche Mode
Beeld: Wikimedia

De legendarische tour door Spanje: seks, drugs en … Depeche Mode

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 30 jaar geleden is het dat de legendarische Britse Band Depeche Mode haar laatste grote album ‘Songs of Faith and Devotion’ opnam in Madrid. Nadat ze de Madrileense nacht indoken, begon een tour die zowel gewaagd, gevaarlijk als geniaal was. In Spanje zijn ze het nog steeds niet vergeten.

Het waren een paar fans die in 1992 de leden van Depeche Mode herkenden in een supermarkt in Madrid. De band was toen al wereldberoemd, maar tijdens de dagen voor internet was het voor artiesten een stuk makkelijker anoniem op straat te komen.

Depeche Mode, helden van de techno pop, beslisten in 1992 de elektrische gitaren in de armen te sluiten. Frontman Dave Gahan inspireerde zich op het geluid van Jane’s Addiction, Neil Young en Nirvana. Hij wilde voor het eerst meer Rock op de nieuwe plaat. En dus zakte Depeche Mode naar Madrid af voor de opname van ‘Songs of Faith and Devotion’. 

De band nam haar intrek in een studio in La Moraleja. Volgens de geruchtenmolen koos Depeche Mode voor Madrid vanwege het bruisende nachtleven van de stad. De samenwerking was in 1992 al niet meer zo romantisch. Dave Gahan (zanger) sluit zich de hele dag op in zijn kamer. Hij schildert er bij kaarslicht en komt alleen ’s avonds naar buiten om te zingen. Martin Gore (keyboard en gitaar) drinkt te veel. En Alan Wilder (keyboard en drums) is zichtbaar gefrustreerd.

Desondanks de slechte sfeer zijn de bandleden toch vaak te zien in het Madrileense nachtleven. In discotheek Morocco bijvoorbeeld, in de Oh! of in de legendarische Archy. Gahan is 29 jaar oud en dan al verslaafd aan heroïne. Gore en Wilder raken het artistiek niet eens, zo erg dat de laatste beslist na deze plaat de groep te verlaten.

En toch wordt Songs Of Faith And Devotion een groot succes. In totaal zullen maar liefst 4 miljoen exemplaren worden verkocht. De plaat staat op 1 in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. In Spanje komt hij op de tweede plaats.

De laatste tour van de band, de Devotional Tour, wordt door het Britse tijdschrift Q de “meest verdorven rock tour ooit” genoemd. Gahan lijkt soms net een duivel op het podium. Het publiek weet niet van zijn verslaving. In totaal doet de band 158 optredens in 27 landen. In Spanje speelt de band onder meer in Pontevedra, Madrid en Barcelona.

Het gezelschap van de tour bestaat uit 120 leden. Getuigen vertellen later over orgieën, vandalisme en buitensporig drugsgebruik. Gahan wordt uit een hotel gezet in Berlijn, krijgt een hartstilstand op het podium door een overdosis en wordt aangehouden in Montreal voor gewelddadig gedrag. In 1995 valt de groep definitief uit elkaar met het vertrek van Wilder. Songs of Faith and Devotion, opgenomen tijdens wilde dagen in Madrid, werd uiteindelijk de laatste plaat ooit waarop alle leden te horen zijn.

De overblijvende leden blijven verder gaan. Ze overleven als bij wonder hun jonge jaren (behalve Andy Fletcher die kortgeleden overleed), maar boeken niet meer dezelfde successen als weleer. Nostalgici aller landen kunnen Depeche Mode dit jaar aan het werk zien op 2 juni op Primavera Sound (Barcelona) en op 9 juni op de Madrileense editie van het festival. Benieuwd of ze het in Spanje weer zo bont maken als in 1992.

Ga naar de inhoud