Search
menu
Search

Spanje eert flamencolegende Lola Flores op haar honderdste geboortedag

Spanje eert flamencolegende Lola Flores op haar honderdste geboortedag
Beeld: Archieffoto

Spanje eert flamencolegende Lola Flores op haar honderdste geboortedag

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Honderd jaar geleden op 21 januari 1923 werd in Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz de Spaanse zangeres, flamencodanseres en filmactrice Lola Flores geboren. Lola, of La Faraona zoals ze ook wel genoemd wordt, is voor de echte flamencokenners nog steeds het idool waarmee ze ook buiten de grenzen van Spanje bekendheid kreeg.

27 jaar geleden op 16 mei 1995 overleed Lola Flores. In 1972 werd bij haar borstkanker gediagnosticeerd waar ze 20 jaar lang mee heeft geleefd totdat ze in op 72-jarige leeftijd in haar woning in Alcobendas (Madrid) overleed. Ze werd daarna niet in haar geboortestreek, maar op de begraafplaats La Almudena in Madrid begraven. Maar op 21 januari 223 staat Spanje niet stil bij haar sterfdag, maar de dag dat ze honderd jaar geleden het licht zag in Jerez de la Frontera. Een ster was geboren.

María Dolores Flores Ruiz, ook wel Lola Flores of La Faraona genoemd werd vooral bekend door haar vertolking van Andalusische folkloristische liedjes. Ze maakte al op 16-jarige leeftijd haar toneeldebuut. Tussen 1939 en 1987 speelde ze ook in enkele films, vaak in de rol van ‘zigeunerin’. 

In 1958 huwde ze met de rumba-gitarist Antonio El Pescaílla González die in 1999 overleed. Samen kregen ze een zoon en twee dochters waarvan zoon Antonio Flores in (hetzelfde sterfjaar als zijn moeder) 1995 overleed aan een overdosis en dochters Dolores (lolita) en Rosario Flores in Spanje bekende actrices en zangeressen zijn.

Lola Flores is een van de revolutionairste artiesten van Spanje geweest en kreeg naam als actrice, danseres en zangeres, ambassadeur van de copla en flamenco. Na al haar dans, zang en acteer successen in Spanje (te veel om hier om te noemen), tekende Lola Flores contracten in Amerika waar ze als actrice naam wist te maken in Mexico, Cuba, Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. 

Honderd jaar na haar geboorte en 27 jaar na haar overlijden is Lola Flores nog eerst een bekende persoonlijkheid in Spanje waar ze vaak als popicoon gezien wordt. Haar leven was niet een en al rozengeur en maneschijn, maar ze was revolutionair in haar gebied en als persoon waardoor ze nu ook in de LGTB-wereld gezien wordt als een queer-boegbeeld. Lola Flores vertegenwoordigt volgens de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender wereld een sterke, krachtige, transgressieve vrouwelijkheid in een homofoob universum.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?