Search
menu
Search

Het weer verandert van koud naar warm in Spanje

Het weer verandert van koud naar warm in Spanje
Beeld: via canva.com

Het weer verandert van koud naar warm in Spanje

Na een aantal weken met stormen, regen en sneeuw gaat het weer in Spanje deze week compleet veranderden. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor een opmerkelijke stijging van de temperaturen tot 25 graden aan de Middellandse Zeekust en op de Canarische Eilanden.

De afgelopen weken waren er meerdere stormen die voor veel neerslag, kou en sneeuw zorgden in Spanje. De laatste storm was storm Juan, die dit weekend nog voor een daling van de temperaturen in het hele land zorgde tot meer dan -12 graden. Zo waren er zondagochtend nog temperaturen van -7 graden in Soria en rond -4 graden in Logroño en Palencia. Ook in het noorden van het land bleven de minimumtemperaturen onder nul.

Vanaf maandag verandert het weerbeeld volledig, aldus de Spaanse weerdienst AEMET. Er komt een krachtig hogedrukgebied dat het hele land zal beïnvloeden en naar verwachting de hele week zal blijven hangen. Dit betekent dat de temperaturen flink gaan stijgen.

Zo worden er maandag al temperaturen tot 17 graden verwacht in het Middellandse Zeegebied rond Malaga, Almería, Sevilla en Huelva. Op de Canarische Eilanden kan het kwik oplopen tot boven de 20 graden. In de rest van het land zullen de temperaturen geleidelijk oplopen gedurende de week.

Volgens weerdienst Meteored zou het hogedrukgebied zelfs voor recordtemperaturen kunnen zorgen. De verwachte situatie met het aanhoudende hogedrukgebied zou tot eind januari kunnen duren. Dit is zeer ongebruikelijk voor de tijd van het jaar.

In regio’s als Murcia, Andalusië en Valencia wordt later deze week uitgegaan van maximumtemperaturen ruim boven de 20 graden, met uitschieters richting 25 graden. Kortom, het lijkt wel lente in plaats van winter!

Hoewel het hogedrukgebied zich waarschijnlijk de hele week handhaaft, sluit AEMET niet uit dat er tegen het einde van de week toch een front binnenkomt in het noordwesten van het land. Dit zou daar kunnen zorgen voor meer bewolking en mogelijk wat neerslag. Voorlopig blijft het echter droog en zonnig in vrijwel het hele land.

Ga naar de inhoud