De historische winkels in de Calle Larios in Málaga die de tijd trotseren

De historische winkels in de Calle Larios in Málaga die de tijd trotseren
Beeld: Ayuntamiento de Málaga / web

De historische winkels in de Calle Larios in Málaga die de tijd trotseren

De eeuwenoude Calle Marqués de Larios, beter bekend als Calle Larios, in Málaga is de afgelopen decennia enorm veranderd. Niet alleen wat betreft uiterlijk en manier van genieten, maar ook op commercieel vlak. Door de herwaardering van de hele stad zijn veel oude zaken verdwenen om plaats te maken voor grote ketens die de stijgende huurprijzen kunnen betalen. Tegenwoordig kunnen zelfs niet alle ketens dat nog opbrengen. De laatste die in januari vertrokken zijn Springfield en Pull&Bear. Van de historische en traditionele winkels blijven er nog maar vijf onveranderlijk overeind in de tijd.

De Lariosstraat heeft de laatste jaren een revolutie ondergaan. Steeds meer iconische zaken verdwijnen door de stijgende huurprijzen. Afgelopen zomer moesten Benetton en Bershka hun deuren sluiten. Eerder vertrok al het legendarische Café Central om plaats te maken voor een Engelse pub. Ooit bekende warenhuizen als Gómez Raggio en koffiehuis La Cosmopolita zijn al jaren geleden verdwenen. Er zijn geen kleding- en hoedenzaken meer, waar deze winkelstraat vroeger bekend om was.

Tegenwoordig zit de Lariosstraat vol met luxewinkels, grote merken en speciaalzaken zoals Captain Candy Shop met haar zeerovers-thema en Friking met merchandise van films, series en games. Ook op het Plaza de la Constitución, dat ook getransformeerd is, komen nieuwe zaken zoals een Carolina Herrera-boetiek. De iconische hoek met El Corte Inglés maakt plaats voor deze modezaak. Eerder moest schoenenzaak Antonio Parriego daar al vertrekken vanwege de torenhoge huur.

Winkels die overeind blijven

Ondanks alle veranderingen blijven vijf historische winkels al generaties lang overeind in de Lariosstraat. Deze zaken trotseren de tand des tijds en de stijgende prijzen. Het gaat om:

Farmacia Mata

Deze apotheek heeft haar deuren nooit hoeven sluiten. Al sinds 1896 voorziet Farmacia Mata de inwoners van Málaga van medicijnen en gezondheidsproducten. De klassieke gevel, houten lambrisering en groene tegels ademen nog steeds de sfeer van weleer.

Lepanto

Al meer dan 100 jaar bakt en serveert Lepanto de lekkerste taarten en gebakjes in de stad. In de vintage ingerichte koffiehuis genieten zowel locals als toeristen nog altijd van koffie en patisserie. De tien verschillende koffiebereidingen zijn legendarisch.

Casa Mira

Deze ambachtelijke ijssalon bestaat al sinds 1947 en is uitgegroeid tot een echte Málaga-instelling. Casa Mira staat bekend om verse ingrediënten en bijzondere smaken als bittersinaasappel en Moscatel-wijn. De familie Mira houdt vast aan het authentieke karakter.

Kiosko Arturo

Kiosk Arturo verkoopt al meer dan een eeuw kranten, tijdschriften en tabak in de Lariosstraat. De houten kiosk uit 1914 geeft de straat een nostalgische uitstraling. Tegenwoordig worden hier ook souvenirs verkocht.

Joyería Marcos

Dit familiejuweliersbedrijf bestaat al vijf generaties lang. Joyería Marcos staat bekend om ambachtelijk vakmanschap en persoonlijke service. In de winkel worden nog steeds unieke sieraden vervaardigd.

Ga naar de inhoud