Vrouwen verdienen in Spanje gemiddeld 6.000 euro minder dan mannen

Vrouwen verdienen in Spanje gemiddeld 6.000 euro minder dan mannen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks het feit dat de Spaanse overheid jaar in jaar uit aangeeft dat ze bezig zijn met de verschillen in lonen tussen mannen en vrouwen te verkleinen is er nog steeds op jaarbasis gemiddeld een verschil van 6.000 euro tussen beide partijen. Sterker nog, de loonongelijkheid is gedurende de crisisjaren alleen maar groter geworden in sommige delen van het land.

Een loonverschil betekent dat de ene werknemer meer verdient dan de ander. Loonverschillen bestaan in elk land en zijn niet verboden, ook niet tussen mannen en vrouwen of mensen met een andere huidskleur of geloof. Ook al zijn de verschillen nog zo groot. Immers mensen met meer werkervaring of een baan waarvoor een hogere opleiding is vereist, verdienen meer dan mensen met bijna geen opleiding of die net zijn begonnen op de arbeidsmarkt. Loonverschil komt in Spanje heel veel voor.

Het verschil in loon tussen mannen en vrouwen is in Spanje 23,25% wat neerkomt op gemiddeld 6.000 euro op jaarbasis voor een soortgelijke baan. Wat opvalt is dat gedurende de jaren 2010-2014 deze ongelijkheid alleen maar groter is geworden terwijl de overheid elk jaar weer aangeeft er van alles en nog wat aan te doen om het verschil in lonen te verminderen, aldus de vakbonden in Spanje.

Volgens een recent onderzoek is het gemiddelde jaarloon voor een zelfde soort baan bij mannen 25.727 euro maar dat van vrouwen 19.744 euro. De verschillen in lonen zijn niet alleen afhankelijk van het feit of je man of vrouw bent maar ook van de regio waar je woont en werkt in Spanje. In het onderstaande schema zijn de verschillen in lonen tussen mannen en vrouwen per autonome deelstaat te zien.

In de jaren 2010 tot 2014 is het gemiddelde loon van mannen met 247,50 euro omhoog gegaan maar dat van vrouwen slechts 9,60 euro. Die verschillen zijn nog groter als gekeken wordt naar de private sector waarbij er een verschil is van 28,46% ofwel 7.034 euro tussen de lonen van mannen en vrouwen. In de publieke sector is dat verschil 10,93%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.