Vrouwen verdienen in Spanje gemiddeld 6.000 euro minder dan mannen

Oeps ... foto ontbreekt!

Vrouwen verdienen in Spanje gemiddeld 6.000 euro minder dan mannen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks het feit dat de Spaanse overheid jaar in jaar uit aangeeft dat ze bezig zijn met de verschillen in lonen tussen mannen en vrouwen te verkleinen is er nog steeds op jaarbasis gemiddeld een verschil van 6.000 euro tussen beide partijen. Sterker nog, de loonongelijkheid is gedurende de crisisjaren alleen maar groter geworden in sommige delen van het land.

Een loonverschil betekent dat de ene werknemer meer verdient dan de ander. Loonverschillen bestaan in elk land en zijn niet verboden, ook niet tussen mannen en vrouwen of mensen met een andere huidskleur of geloof. Ook al zijn de verschillen nog zo groot. Immers mensen met meer werkervaring of een baan waarvoor een hogere opleiding is vereist, verdienen meer dan mensen met bijna geen opleiding of die net zijn begonnen op de arbeidsmarkt. Loonverschil komt in Spanje heel veel voor.

Het verschil in loon tussen mannen en vrouwen is in Spanje 23,25% wat neerkomt op gemiddeld 6.000 euro op jaarbasis voor een soortgelijke baan. Wat opvalt is dat gedurende de jaren 2010-2014 deze ongelijkheid alleen maar groter is geworden terwijl de overheid elk jaar weer aangeeft er van alles en nog wat aan te doen om het verschil in lonen te verminderen, aldus de vakbonden in Spanje.

Volgens een recent onderzoek is het gemiddelde jaarloon voor een zelfde soort baan bij mannen 25.727 euro maar dat van vrouwen 19.744 euro. De verschillen in lonen zijn niet alleen afhankelijk van het feit of je man of vrouw bent maar ook van de regio waar je woont en werkt in Spanje. In het onderstaande schema zijn de verschillen in lonen tussen mannen en vrouwen per autonome deelstaat te zien.

39a594568e0e97a926e1b7f2aaa2b3b1

In de jaren 2010 tot 2014 is het gemiddelde loon van mannen met 247,50 euro omhoog gegaan maar dat van vrouwen slechts 9,60 euro. Die verschillen zijn nog groter als gekeken wordt naar de private sector waarbij er een verschil is van 28,46% ofwel 7.034 euro tussen de lonen van mannen en vrouwen. In de publieke sector is dat verschil 10,93%.

Ga naar de inhoud