Spanjaarden gebruiken steeds meer zonnebloemolie dan olijfolie vanwege de hoge prijzen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden gebruiken steeds meer zonnebloemolie dan olijfolie vanwege de hoge prijzen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De aceite de girasol ofwel zonnebloemolie wordt op dit moment meer gebruikt in de Spaanse huishoudens dan de aceite de oliva ofwel de olijfolie. De reden daarvoor is dat de prijzen tot wel 87% zijn gestegen in de “origen” versies. De consumptie van olijfolie is in 2017 met 9,7% gedaald terwijl de consumptie van zonnebloemolie juist met 20,8% is gestegen vorig jaar.

De relatie tussen olijfolie en Spaanse huishoudens beleeft op dit moment niet de beste tijd. De kwaliteit van de olijfolie is weliswaar onveranderd gebleven en nog steeds goed en de sector exporteert meer dan ooit tevoren maar de consumptie in eigen land is aan het dalen. De droogte en dus het gebrek aan water heeft ervoor gezorgd dat de laatste jaren er minder olijfolie is geproduceerd en dus zijn de prijzen omhoog gegaan.

Spaanse huishoudens hebben vanwege die immer stijgende prijzen de beslissing genomen om minder olijfolie te gebruiken en meer zonnebloemolie, met name bij de bereiding van maaltijden. Dat concludeert het Panel de Consumo die elke maand in opdracht van het Ministerie van Landbouw cijfers publiceert.

Het afgelopen jaar werd er in Spanje 168,5 miljoen liter zonnebloemolie en 340,9 miljoen liter olijfolie geconsumeerd. De olijfolie is nog steeds heer en meester en het dubbele van de zonnebloemolie maar deze is toch gedaald met 9,7% terwijl de zonnebloemolie steeg met 20,8%.

Ga naar de inhoud