skip to Main Content
Spanjaarden gebruiken steeds meer zonnebloemolie dan olijfolie vanwege de hoge prijzen

Spanjaarden gebruiken steeds meer zonnebloemolie dan olijfolie vanwege de hoge prijzen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De aceite de girasol ofwel zonnebloemolie wordt op dit moment meer gebruikt in de Spaanse huishoudens dan de aceite de oliva ofwel de olijfolie. De reden daarvoor is dat de prijzen tot wel 87% zijn gestegen in de “origen” versies. De consumptie van olijfolie is in 2017 met 9,7% gedaald terwijl de consumptie van zonnebloemolie juist met 20,8% is gestegen vorig jaar.

De relatie tussen olijfolie en Spaanse huishoudens beleeft op dit moment niet de beste tijd. De kwaliteit van de olijfolie is weliswaar onveranderd gebleven en nog steeds goed en de sector exporteert meer dan ooit tevoren maar de consumptie in eigen land is aan het dalen. De droogte en dus het gebrek aan water heeft ervoor gezorgd dat de laatste jaren er minder olijfolie is geproduceerd en dus zijn de prijzen omhoog gegaan.

Spaanse huishoudens hebben vanwege die immer stijgende prijzen de beslissing genomen om minder olijfolie te gebruiken en meer zonnebloemolie, met name bij de bereiding van maaltijden. Dat concludeert het Panel de Consumo die elke maand in opdracht van het Ministerie van Landbouw cijfers publiceert.

Het afgelopen jaar werd er in Spanje 168,5 miljoen liter zonnebloemolie en 340,9 miljoen liter olijfolie geconsumeerd. De olijfolie is nog steeds heer en meester en het dubbele van de zonnebloemolie maar deze is toch gedaald met 9,7% terwijl de zonnebloemolie steeg met 20,8%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Hoorde verleden week toevallig van een collega die in China zaken doet, dat het betreffende Chinese bedrijf o.a olijven uit Spanje en Marokko importeert.
  Dus hogere prijzen voor consumenten in Spanje. Daar is niets op tegen als de index van de lonen ook omhoog gaan.

  1. Dit is goed voor de werkgelegenheid in het door werkloosheid geteisterde Spanje. Daar door stijgt de globale loonmassa. Export = welvaart voor het land. Ook de tienduizenden buitenlanders die in Spanje verblijven (overwinteren) drijven de prijzen in het algemeen omhoog. Is dat slecht voor de Spanjaarden???? Zo ja dan zijn wij ùee schuldig!!! Dus hoed je voor simplistische conclusies!

 2. En niemand die de EU als schuldige aanwijst. Want net als bij melk hebben we ook olijfolie quota gehad en of we dat nog hebben weet ik niet.
  Er is zelfs een tijd geweest en misschien nog wel dat de Spaanse olijfolie naar Italië ging met Italiaanse etiket als Italiaanse olijfolie werd verkocht.
  Dus ik zeg ook dat de EU hier schuldig is aan de prijs opdrijven .

 3. Och de prijs stijging is relatief… Hoeveel olijfolie gebruikt een gemiddelde familie per jaar…. volgens statistieken zit dat rond de 9,5 liter per persoon per jaar….. De besparing is dan minimaal bij 9,7 % ….

  Los daarvan , al jaren word er geroepen dat waarschijnlijk de oogst slecht gaat zijn waardoor dan de olijfolie index de lucht ingaat….. ( prijs stijgt ) tevens blijkt ook al jaren dat toch opeens de oogst beter was dan voorgaande jaren…… 😉 …. Ook word er al jaren steeds meer hectare olijfbomen aangeplant waardoor dus die productie omhoog gaat. Als er dan in een regio het ietwat minder is profiteren de andere regio’s vol van de prijsstijging…..

 4. Ik frituur enkel in Zonnebloemolie, voor de dagelijkse maaltijden nog altijd olijfolie al is het inderdaad erg duur geworden, bij de goedkoopste zit je al snel aan de 4 euro per liter.

  1. Frituren in olijfolie is ook niet de bedoeling, daar is het niet voor geschikt, gebakken olijfolie is namelijk ongezond.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken