Incidenten tijdens nieuwe (staking) onrust in Catalonië (UPDATE)

Incidenten tijdens nieuwe staking in Catalonië
Beeld: Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze donderdag 21 februari (21F) vindt er een derde staking plaats in Catalonië die te maken heeft met het separatisme. Zoals gebruikelijk zijn er vanaf het eerste uur donderdagochtend problemen op wegen waarbij groepen van de CDR en studenten straten hebben geblokkeerd met brandende banden of zit-acties. De Catalaanse oproerpolitie heeft al meerdere keren moeten optreden. (UPDATE zie onderaan artikel)

De reden van deze algemene maar regionale (alleen in Catalonië) staking is het proces tegen de “presos politicos” zoals de separatisten de Catalaanse politici noemen die zich op dit moment in het Hooggerechtshof moeten verantwoorden voor hun acties in 2017. Om hun ongenoegen te uiten werd voor 7 februari een algemene staking aangekondigd maar die datum werd veranderd naar 21 februari.

Het is de derde staking van de separatisten die gesteund door de regionale autoriteiten het leven in Catalonië plat proberen te leggen. De overige stakingen vonden plaats op 3 oktober en 8 november 2017. Dit keer is de staking door de vakbond Intersindical-CSC aangekondigd. De grootste vakbonden CCOO en UGT doen niet mee met deze staking maar de Generalitat de Catalunya en de regionale overheid wel.

Zoals gebruikelijk gaat een staking gepaard met problemen op straat en ook deze donderdag sinds vroeg in de morgen hebben Catalaanse protestanten (waarvan velen leden van de zogenaamde CDR groepen) wegen geblokkeerd.

Het gaat met name om grotere wegen zoals de AP-7 in Vilobi d’Onyar (Gerona) en Llinars del Vallés (Barcelona) en l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona) en de A-2 bij Sidamon, de C-55, C-33, C-60 en C-58 wegen, de N-340 bij Camarles (Tarragona) en de N-260 bij Lles de Cerdanya (Gerona).

Ook straten in het centrum van Barcelona werden geblokkeerd waarbij de politie op meerdere plaatsen protestanten heeft moeten weghalen. Dat gebeurde o.a. op de Avenida Diagonal, de Gran Via, Avinguda Paral.lel en de Ronda de Dalt. Ook het treinverkeer heeft te maken met de staking. Zo rijden er geen treinen tussen Vilanova en Sitges omdat men op het spoor zit ter hoogte van Sitges en zijn er vertragingen op andere treinroutes.

De Assemblea Nacional Catalana (ANC) heeft alle Catalanen opgeroepen mee te doen met de staking door op donderdag 21 februari niets te consumeren. Dus niet naar winkels gaan, geen stroom en gas gebruiken, niet tanken en geen geld pinnen. Of dat een succes gaat worden is nog maar de vraag.

Het is uiteindelijk het verkeer door de vele blokkades op straat die het meeste te lijden hebben tijdens deze staking. Ook het onderwijs zal deels plat liggen waarbij studenten de straten opgaan.


UPDATE: De staking zoals een staking hoort te zijn is volgens veel media in Catalonië en Spanje mislukt. Er is geen stop gekomen in de economie van Catalonië want er werd gewoon doorgewerkt in fabrieken en kantoren, winkels en supermarkten waren open en het dagelijkse leven ging uiteindelijk voor het merendeel van de inwoners in Catalonië gewoon door.

De enige die wel staken zijn de CDR leden (vaak jongeren) en studenten omdat de overheidsgebonden scholen en universiteiten deels gesloten waren. Daarnaast waren er diverse andere separatistische organisaties die de gebruikelijk activiteiten organiseerden zoals het in brand steken van banden om wegen te blokkeren, het bekladden met graffiti van banken, kantoren en winkels en de confrontatie zoeken met de Catalaanse oproerpolitie.

Desalniettemin functioneerden officiële instellingen zoals is van de regionale overheid slechts half of helemaal niet omdat de regionale regering de “staking” steunde. De kranten schrijven niet meer over “huelga” maar over een “movilización promovida por la Generalitat” ofwel een mobilisatie van de Generalitat.

Er zijn wel vier personen aangehouden waarvan een van hen een politieagent vol in het gezicht had geslagen. Een andere manifestant die werd aangehouden nam deel aan een blokkade op straat in Barcelona. Twee andere demonstranten werden in Tarragona gearresteerd toen ze de ingang naar de haven wilden blokkeren. Er is ook een journalist van het Catalaanse TV3 gewond geraakt toen deze werd geraakt door een steen die door de manifestanten was gegooid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

28
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
JACOB

Ik reageert nu pas want (tot verschil van sommige) ik wilde dus pas wacht tot de echte info. 1) De staking is dus absoluut niet mislukt daar ze haar doel bereikt heeft (maar ja, er zijn er nog altijd die blijkbaar meer afhangen van de Spaanse media dan van de realiteit). 2) Het zou nu een aantal duidelijk moeten zijn dat het opsluiten (in ballingschap levende) van Catalaanse “leiders” in niets de beweging en verwachtingen heeft afgezwakt (in Girona alleen waren er 70.000 mensen op straat, het hoogst gezien cijfer aller tijde voor deze stad). 3) Tot verschil met mensen… Lees verder »

Rob

Nou, Juan, onze Quim ontkent dus stellig dat hij niks doet. Hij is boos op je. Want hij hangt de hele dag aan de telefoon naar een nummer dat begint met 0032-02……..

Dirk

Remco bedankt voor je update. Gelukkig reis pas morgen door/langs Barcelona. Wel zou ik het woord “protestanten” vervangen door betogers, stakers, of demonstranten. Protestanten is in het Nederlands de aanduiding van een geloofsgroepering.

maclaren0@gmail.com

man man man is het niet met geld op te lossen ??????????
dat is pas politiek

Carolina

Hier in ons kleine dorp in Catalunya is iedereen gewoon gaan werken. Ik had een afspraak bij de verpleegster die mijn bloeddruk moest opmeten. Ze zat er keurig maar kon door de staking niet mijn bloeddruk opmeten. Ik had een deur verder een afspraak bij de huisarts die me gewoon hielp en ook nog even mijn bloeddruk opnam. Velen willen geen zelfstandig Catalunya. Het gaat ten koste van de economie. En er is hier ook corruptie net als in Madrid.

Guido

Zo hoort het. Wie wil staken heeft dat recht. Wie wil werken, ook op een stakingsdag, heeft dat recht. Blijkbaar zijn ALLE Catalanen democratische. Er zijn Noordelijke landen waar dat recht ontkend wordt door de vakbonden.

Eddy

Geef vrachtwagen bestuurders toestemming om de sukkels die autostrades bezetten en vernielen gewoon omver te rijden.

schnauzer

Ik heb altijd al getwijfeld aan je verstandelijke vermogens maar nu weet ik het zeker. Een sukkel is er niks bij!
Zal een paar Spaanse jagers op je afsturen.

Rob

Hierboven wordt door 2 personen opgeroepen tot geweld. Waar bij de laatste zich ook nog eens als de goede van de twee posteert. Beste Remco, oproepen tot geweld is altijd over de rode lijn. Naar mijn mening dienen deze bijdragen verwijderd te worden, maar eigenlijk ook deze 2 personen in het geheel van toegang tot de reacties.

schnauzer

Jouw reactie is ondemocratisch en gespeend van alle werkelijkheid.
Waarom zou je mij de mond willen snoeren en zelf doorgaan met onzin te verkondigen. Ik heb je al eens vaker om fatsoenlijk commentaar gevraagd maar nooit weet je het juiste antwoord te formuleren. Weet je nog de CO2 uitstoot. En over rode lijnen gesproken. Iedereen die niet in jouw straatje past moet maar van dit forum verdwijnen. Het is een gotspe dat je dit durft te opperen. Overigens wil ik de Spaanse jagers wel doorsturen naar jouw adres.

Rob

Schnauzer, ook met deze reactie laat u overduidelijk zien dat u alle fatsoensnormen voorbij bent.

luc.van.ginneken@gmail.com

Tof dat die Catalanen durven optreden tegen de repressie die deze politici te beurt valt. Uiteindelijk hebben die politici niet meer of niet minder gedaan dan wat a) hun kiezers, en b) een meerderheid in hun regio-parlement, c) herhaaldelijk opgedragen hebben te doen. Zonder daarbij één vinger (van geweld) uitgestoken te hebben naar wie dan ook.

Rob

Slaap rustig verder. Wat een groteske onzin schrijft u hier.

anton74

Ja Luc, want het bekladden van muren, kapotslaan van winkelruiten, in brand steken van straatmeubilair en vernietigen van politiewagens is geen geweld zeker…

Jose M

Grote vriend,je weet totaal NIET waar je het over hebt.

Guido

tendencieus.

Spanje Vandaag is steeds interessante lectuur en ik heb alle respect voor het bijeenharken van elke dag weer de meest interessante feiten.

Tot het over Catalonië gaat.

Ieder zijn idee is democratisch. Nog deze week zag ik een Engelse programma waarin de Nederlanders zich twee belangrijke eigenschappen toe-eigenden, tolerantie en koopmanszin.

anton74

Feiten zijn nooit tendentieus. Sla een krant open en je ziet alle ellende van vandaag. Ook Catalaanse kranten zoals La Vanguardia. El Periódico, etc.

Anoniem

weer een zootje hier ,MAAR OP TENERIFE HEBBBEN ZE DE OPLOSSING WE ADOPTEREN ZE VOOR CATALONIE DE TERMIETEN ZE ETEN ALLES

anton74

De toekomst van Catalonië is veilig. Ik zag net op het journaal van Antena3 hoe een journaliste werd belaagd door Catalaanse studenten (volwassenen) die als geen ander voor de camera hun tong uitgebreid uitstaken en rolden en rare gezichten wisten te trekken. Met zo’n jeugd kunnen de Catalanen een zonnige toekomst tegemoet zien. Geen wonder dat ze zich willen afscheiden, zoveel intellect in huis…

feolavh@hotmail.com

Antena 3, bepaald niet een betrouwbare bron. Sensatiezoekers.

anton74

Je bedoelt dat het honderden Catalaanse sensatiezoekers waren? Dat denk ik wel, maar dat vertegenwoordigt dus studerend Catalonië. Best wel triest eigenlijk.

Jose M

Gelukkig beginnen steeds meer mensen dat in te zien.

Juan74

Op vele andere kanalen is ook van alles te zien en te zien geweest, sorry Feola, je kan proberen dit te verdedigen, maar dit valt niet te verdedigen. Live beelden gezien, waarin de ¨helden¨ compleet voorzien van maskers en alles, een grote bek opzetten tegen een 4 maanden zwangere vrouw, en haar bedreigden en haar winkel wilden bekladden. Dit heeft niets meer met politiek te maken, die zijn gewoon relschoppers, die kennelijk niets beters met hun tijd te doen hebben. En discussies over wel of niet betrouwbare media, zijn van alle tijden, als jij denkt dat alleen alles dat pro-Separatisten… Lees verder »

Jose M

Precies dat!!!!!

Dick

Bananen republiek !! Alles geel gekalkt hier

Rob

Er zijn geen politieke gevangenen in Spanje . Er zijn wel politici in de gevangenis, verdacht van het overtreden van de grondwet . En met groot vluchtgevaar. Vandaar dat ze ook niet op borgtocht vrijkomen. Alle overige duidingen zijn leugens.

Juan74

Sorry Rob, ik heb hierboven een beetje de waarheid gesproken over Torra, ik weet het, het kan eigenlijk niet, maar soms moet het even. Ik hoop dat jij een goed woordje voor me kan doen bij de grote leider, zodat ik niet al te veel last er mee krijg.

Rob

Ik heb onze Quim net gesproken en hij gaat alles in de kiem smoren , belooft hij.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.