Search
menu
Search

Incidenten tijdens nieuwe (staking) onrust in Catalonië (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Incidenten tijdens nieuwe (staking) onrust in Catalonië (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze donderdag 21 februari (21F) vindt er een derde staking plaats in Catalonië die te maken heeft met het separatisme. Zoals gebruikelijk zijn er vanaf het eerste uur donderdagochtend problemen op wegen waarbij groepen van de CDR en studenten straten hebben geblokkeerd met brandende banden of zit-acties. De Catalaanse oproerpolitie heeft al meerdere keren moeten optreden. (UPDATE zie onderaan artikel)

De reden van deze algemene maar regionale (alleen in Catalonië) staking is het proces tegen de “presos politicos” zoals de separatisten de Catalaanse politici noemen die zich op dit moment in het Hooggerechtshof moeten verantwoorden voor hun acties in 2017. Om hun ongenoegen te uiten werd voor 7 februari een algemene staking aangekondigd maar die datum werd veranderd naar 21 februari.

Het is de derde staking van de separatisten die gesteund door de regionale autoriteiten het leven in Catalonië plat proberen te leggen. De overige stakingen vonden plaats op 3 oktober en 8 november 2017. Dit keer is de staking door de vakbond Intersindical-CSC aangekondigd. De grootste vakbonden CCOO en UGT doen niet mee met deze staking maar de Generalitat de Catalunya en de regionale overheid wel.

Zoals gebruikelijk gaat een staking gepaard met problemen op straat en ook deze donderdag sinds vroeg in de morgen hebben Catalaanse protestanten (waarvan velen leden van de zogenaamde CDR groepen) wegen geblokkeerd.

Het gaat met name om grotere wegen zoals de AP-7 in Vilobi d’Onyar (Gerona) en Llinars del Vallés (Barcelona) en l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona) en de A-2 bij Sidamon, de C-55, C-33, C-60 en C-58 wegen, de N-340 bij Camarles (Tarragona) en de N-260 bij Lles de Cerdanya (Gerona).

Ook straten in het centrum van Barcelona werden geblokkeerd waarbij de politie op meerdere plaatsen protestanten heeft moeten weghalen. Dat gebeurde o.a. op de Avenida Diagonal, de Gran Via, Avinguda Paral.lel en de Ronda de Dalt. Ook het treinverkeer heeft te maken met de staking. Zo rijden er geen treinen tussen Vilanova en Sitges omdat men op het spoor zit ter hoogte van Sitges en zijn er vertragingen op andere treinroutes.

De Assemblea Nacional Catalana (ANC) heeft alle Catalanen opgeroepen mee te doen met de staking door op donderdag 21 februari niets te consumeren. Dus niet naar winkels gaan, geen stroom en gas gebruiken, niet tanken en geen geld pinnen. Of dat een succes gaat worden is nog maar de vraag.

Het is uiteindelijk het verkeer door de vele blokkades op straat die het meeste te lijden hebben tijdens deze staking. Ook het onderwijs zal deels plat liggen waarbij studenten de straten opgaan.


UPDATE: De staking zoals een staking hoort te zijn is volgens veel media in Catalonië en Spanje mislukt. Er is geen stop gekomen in de economie van Catalonië want er werd gewoon doorgewerkt in fabrieken en kantoren, winkels en supermarkten waren open en het dagelijkse leven ging uiteindelijk voor het merendeel van de inwoners in Catalonië gewoon door.

De enige die wel staken zijn de CDR leden (vaak jongeren) en studenten omdat de overheidsgebonden scholen en universiteiten deels gesloten waren. Daarnaast waren er diverse andere separatistische organisaties die de gebruikelijk activiteiten organiseerden zoals het in brand steken van banden om wegen te blokkeren, het bekladden met graffiti van banken, kantoren en winkels en de confrontatie zoeken met de Catalaanse oproerpolitie.

Desalniettemin functioneerden officiële instellingen zoals is van de regionale overheid slechts half of helemaal niet omdat de regionale regering de “staking” steunde. De kranten schrijven niet meer over “huelga” maar over een “movilización promovida por la Generalitat” ofwel een mobilisatie van de Generalitat.

Er zijn wel vier personen aangehouden waarvan een van hen een politieagent vol in het gezicht had geslagen. Een andere manifestant die werd aangehouden nam deel aan een blokkade op straat in Barcelona. Twee andere demonstranten werden in Tarragona gearresteerd toen ze de ingang naar de haven wilden blokkeren. Er is ook een journalist van het Catalaanse TV3 gewond geraakt toen deze werd geraakt door een steen die door de manifestanten was gegooid.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?