skip to Main Content
Tot 4 jaar celstraf voor doorrijden na ongeval in Spanje
123rf

Tot 4 jaar celstraf voor doorrijden na ongeval in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje heeft men via een aanpassing van de wet het doorrijden na een verkeersongeval strafbaar gemaakt. In feite is het niet bieden van hulp na een ongeval al strafbaar maar dit kan nu veroordeeld worden tot vier jaar gevangenisstraf en tot 4 jaar inname van het rijbewijs.

Alle politieke partijen in de Spaanse Senaat, met uitzondering van de groep Podemos, steunen de aanpassing van de Código Penal ofwel Strafwet. In het nieuwe artikel 382 staat geschreven dat “abandono del lugar del accidente” strafbaar is met celstraffen.

Iemand kan tussen de 2 en 4 jaar achter de tralies verschijnen als het ongeluk te wijten was aan nalatigheid. Mocht iemand de plaats van een ongeval per ongeluk verlaten dan zijn er celstraffen tussen de 3 en 6 maanden.

In beide gevallen hebben de veroorzakers van ongelukken tussen de 6 maanden en 4 jaar ontzegging van het recht om motorvoertuigen en bromfietsen te besturen, met andere woorden, hun rijbewijs wordt in beslag genomen.

Volgens de tekst van de Senaat is het opnemen van dit misdrijf gericht op het straffen van “degenen die weten dat ze iemand achter laten die gewond kan zijn of zelfs gedood” en het “gebrek aan solidariteit” met de slachtoffers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Het is zeer vroeg in de ochtend. Je bent een paar minuten geleden met de huurwagen naar de luchthaven vertrokken, ongeveer op tijd om over anderhalf uur huiswaarts te vliegen. Plots loopt een kat de weg over en je kan ze niet meer vermijden. Een slag en een schreeuw ! Je stopt en gaat kijken. Het dier ligt bloedend aan de kant van de weg. Wat nu ?

  2. Ik ben er voorstander van. Al vind ik wel dat ze bij doorrijden een tijd mogen plakken. Je kunt in paniek of stress doorrijden om dan spijt te hebben en je alsnog aanmelden. Als het een ernstig ongeluk tot gevolg heeft zal de schuldige altijd dit met zich meedragen. Als het ongeluk te wijten was aan alcohol drugs of bellen dan mag dit zwaarder gestraft worden wat mij betreft. Te veel in mijn omgeving meegemaakt.

  3. Alleen al als mens en uit verantwoordelijkheid laat je een gewonde, mens of dier, niet aan zijn of haar lot over. En toch …… gebeurt het maar al te vaak met de dood tot gevolg. Bij snelle hulp kan er nog een leven worden gered en dit is het eerste waar je aan moet denken als je dit per ongeluk moet meemaken. Het excuus van ” ik was in paniek en ben doorgereden ” kan nooit aanvaard worden. Een leven ontnemen en dierbaren met verdriet achterlaten moet bestraft worden

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken