Tot 4 jaar celstraf voor doorrijden na ongeval in Spanje

Tot 4 jaar celstraf voor doorrijden na ongeval in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje heeft men via een aanpassing van de wet het doorrijden na een verkeersongeval strafbaar gemaakt. In feite is het niet bieden van hulp na een ongeval al strafbaar maar dit kan nu veroordeeld worden tot vier jaar gevangenisstraf en tot 4 jaar inname van het rijbewijs.

Alle politieke partijen in de Spaanse Senaat, met uitzondering van de groep Podemos, steunen de aanpassing van de Código Penal ofwel Strafwet. In het nieuwe artikel 382 staat geschreven dat “abandono del lugar del accidente” strafbaar is met celstraffen.

Iemand kan tussen de 2 en 4 jaar achter de tralies verschijnen als het ongeluk te wijten was aan nalatigheid. Mocht iemand de plaats van een ongeval per ongeluk verlaten dan zijn er celstraffen tussen de 3 en 6 maanden.

In beide gevallen hebben de veroorzakers van ongelukken tussen de 6 maanden en 4 jaar ontzegging van het recht om motorvoertuigen en bromfietsen te besturen, met andere woorden, hun rijbewijs wordt in beslag genomen.

Volgens de tekst van de Senaat is het opnemen van dit misdrijf gericht op het straffen van “degenen die weten dat ze iemand achter laten die gewond kan zijn of zelfs gedood” en het “gebrek aan solidariteit” met de slachtoffers.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Het is zeer vroeg in de ochtend. Je bent een paar minuten geleden met de huurwagen naar de luchthaven vertrokken, ongeveer op tijd om over anderhalf uur huiswaarts te vliegen. Plots loopt een kat de weg over en je kan ze niet meer vermijden. Een slag en een schreeuw ! Je stopt en gaat kijken. Het dier ligt bloedend aan de kant van de weg. Wat nu ?

Diana Kraan

Ik ben er voorstander van. Al vind ik wel dat ze bij doorrijden een tijd mogen plakken. Je kunt in paniek of stress doorrijden om dan spijt te hebben en je alsnog aanmelden. Als het een ernstig ongeluk tot gevolg heeft zal de schuldige altijd dit met zich meedragen. Als het ongeluk te wijten was aan alcohol drugs of bellen dan mag dit zwaarder gestraft worden wat mij betreft. Te veel in mijn omgeving meegemaakt.

maclaren0@gmail.com

doorrijden niet ok in paniek geraken mee eens

sonia.declercq@gmail.com

Alleen al als mens en uit verantwoordelijkheid laat je een gewonde, mens of dier, niet aan zijn of haar lot over. En toch …… gebeurt het maar al te vaak met de dood tot gevolg. Bij snelle hulp kan er nog een leven worden gered en dit is het eerste waar je aan moet denken als je dit per ongeluk moet meemaken. Het excuus van ” ik was in paniek en ben doorgereden ” kan nooit aanvaard worden. Een leven ontnemen en dierbaren met verdriet achterlaten moet bestraft worden

anton74

Waarom steunt Podemos dit niet? Zijn het anarchisten die meestal na een ongeval doorrijden?

Piet Paëlla

Ja, laat hem maar eens voor de TV-camera’s uitleggen waarom hij tegen gestemd heeft.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.