Aantal makelaarskantoren gestegen in provincie Alicante

Aantal makelaarskantoren gestegen in provincie Alicante
Beeld: 123rf

ALICANTE – De afgelopen vijf jaar is het aantal makelaarskantoren in de post-crisis jaren flink gestegen. Terwijl in het jaar 2014 er nog 7.243 makelaars waren is dat anno 2020 gestegen naar 9.960 makelaarskantoren in de provincie Alicante. De stijging is in vijf jaar tijd 40% wat aanzienlijk is. 

Voor de crisisjaren toen de woningverkopen nog in de lift zaten en er geen einde in zicht was, waren er in het straatbeeld in Spanje op sommige plaatsen meer makelaarskantoren te zien dan bars of pinautomaten. 

Tijdens en ook vlak na de crisisjaren daalde het aantal ‘inmobiliarias’ aanzienlijk toen veel van hen failliet gingen. Nu het weer wat beter gaat met Spanje is het aantal makelaarskantoren in de provincie Alicante weer flink aan het stijgen.

Volgens de laatste cijfers werden er in 2019 in heel Spanje 501.085 woningen verkocht waarvan er 74.910 verkocht werden in de Valencia regio. Volgens andere gegevens werden er in het vierde trimester van 2019 door buitenlanders 61.950 woningen gekocht waarvan 27,08% in de Valencia regio en 42,28% in de provincie Alicante. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlanders en Belgen woningen kochten in de Valencia regio maar het totaal aantal woningen staat op 862 voor de Belgen en 429 voor de Nederlanders.

Alicante

In de stad Alicante zijn volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) 1.879 makelaarskantoren te vinden wat 34% meer is dan de 1.401 in 2014. In 2019 werd er in de stad Alicante elke zes dagen een makelaarskantoor geopend.

In de stad Elche zijn op dit moment 1.014 makelaarskantoren te vinden wat 35% meer is dan de 751 in 2014. In 2019 werden er 50 nieuwe ‘inmobiliarias’ geopend, een opening per zeven dagen.

Uit de gegevens van het INE is niet op te maken hoeveel makelaarskantoren er per gemeente zoals langs de Costa Blanca zijn geopend. Maar waarschijnlijk is dat net zo gestegen als in de grote steden Alicante en Elche.

Spanje

De stijging van makelaarskantoren is geen fenomeen dat alleen plaatsvindt in de provincie Alicante of in de Valencia regio maar in heel Spanje. Zeven jaar geleden waren er in Spanje nog 128.386 makelaarskantoren maar dat aantal is anno 2020 gestegen naar 179.484 ‘inmobiliarias’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
May

De verkoper wordt ook heel vaak door dit soort “makelaars” (voorheen gewerkt als weet ik wat!!) opgelicht. Uit eigen ervaring bij kennissen meegemaakt. Contract tekenen voor verkoopprovisie van 6% ex btw ( idioot hoog! , in NL ongeveer 1,5%) en door allerlei trucjes en extra kosten werd het achteraf meer dan 10% , tel daarbij de verplichte 3% inhouding op( bij nacalculatie 19% belasting van de “winst”) bij de verkoop van de niet ingezetene en dan nog de plusvalia . Dan kun je zeggen dat je flink gestript wordt in Spanje als je je onroerend goed verkoopt. De “makelaar” en… Lees verder »

Ralph

Als alle makelaars in Spanje elke dag voor ze gaan slapen in de spiegel kijken en hardop tegen zichzelf zeggen “Wat gij niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet” dan zou de dag een stuk aangenamer beginnen voor veel kopers. Daarom is er nu ook een community voor kopers en huiseigenaren. http://www.casapropia.es met veel informatie.

Ralph de Jong

Makelaars zouden duidelijk moeten maken dat ze niet voor de koper werken. Ik zie ook op de Facebook van deze pagina alweer slachtoffers voorbij komen. Als makelaars daar nou beginnen is stap één naar verbetering gezet.

F.G.

Hoe herken je in Spanje een erkende makelaar?
Hoe heet de Spaanse Vakvereniging van Vastgoed Makelaars?
Is deze vereniging dan te vergelijken met de NVM (NL) of de BIV (B)?

Fred

Er bestaan in Spanje meerdere Verenigingen van vastgoed makelaars. De oudste en belangrijkste twee zijn de API en de GIPE. De laatste, GIPE, is op haar beurd weer lid van de CEPI de overkoepelende organisatie van Makelaars Verenigingen van heel Europa (Ook NVM en BIV zijn daar lid van). Alle aangesloten leden beschikken over de benodigde kwalificaties en een verplichte Wettelijke Aansprakelijkheids Verzekering. Als nederlandstalige kan men zich altijd wenden aan http://www.mondi.nl een onafhankelijke belangen organisatie.

Piere

De Spaanse erkende makelaars hebben een : API certificering.

Ralph

Spanje is niet te vergelijken met Nederland. Helaas ook het functioneren van de verenigingen niet. Ook verenigingen die pretenderen Nederlands te zijn werken volgens de Spaanse “regels”. In Nederland en voor zover ik begrijp België ook is de controle beter geregeld, en niet te vergeten kan een makelaar niet twee heren dienen. Hier gebeurt dat wel. In Nederland is de controle op het onroerend goed ook veel beter voor elkaar. In Spanje staan illegale huizen gewoon in het Spaanse eigendomsregister en het kadaster. Dat is één van de vele mogelijkheden die het voor malafide makelaars en advocaten mogelijk maakt om… Lees verder »

Claus

Als men woningen aanbiedt, is men nog geen makelaar… De meeste aanbieders (zo’n 95%) hebben nog nooit gestudeerd voor het beroep makelaar, zijn dus niet gediplomeerd, kunnen zich derhalve niet registreren als makelaar en zijn niet aangesloten bij een vakvereniging. Bovendien zullen de meeste van dergelijke aanbieders geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben om nog maar te zwijgen van de verplichte documenten voor verkoop. Oftewel… Als woonconsument doe je er heel goed aan om eerst te checken met wie je een afspraak wenst te maken (achtergrond, opleiding, ervaring, etc.) en je grondig voor te bereiden voordat je naar Spanje gaat. Zorg dat je… Lees verder »

Piet Paëlla

Ja dat klopt wat Claus schrijft. Maar je ontdekt als nuchtere Hollander of als kloeke Belg toch wel snel dat de “makelaar” een seizoenkracht is van een aannemer die de woningen heeft gebouwd of nog gaat bouwen. Neem de tijd om te oordelen of die pijpela wel geschikt is voor jou, kijk naar de buurt die maar beter permanent bewoond kan zijn, neem een ander mee om over de kwaliteit van de woning zijn mening te geven en negeer de opmerkingen van “de Spaanse makelaar”. Let op geluidsisolatie, de kwaliteit van de vensters, winkels, apotheken en ziekenhuizen in de buurt.… Lees verder »

Ralph

Ik begrijp dat een verzekering belangrijk is. Stel mensen kopen een huis via een makelaar waarvan de makelaar zei dat het legaal was, maar later blijkt het wel degelijk illegaal te zijn. Maw er is een fout gemaakt. Ik ken namelijk een aantal van deze gevallen. Keert de verzekering dat uit?. Zou jouw verzekering de daaruit voorvloeiende schade dekken?

joan

En met dat gegeven stijgt ook het aantal makelaars die corrupt cq oplichters zijn. Er is er één GogoEstates die personeel zoekt maar hen uiteindelijk nooit hun salaris betaald. Ik ben eén van hen,

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.