Calima, gota fria en wind op Canarische Eilanden

Calima, gota fria en wind op Canarische Eilanden
Beeld: Adobe Stock

Calima, gota fria en wind op Canarische Eilanden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Volgens de Spaanse weerdienst Aemet gaat het slecht weer worden dit weekend op delen van de Canarische Eilanden. Men spreekt over een oranje weeralarm vanwege harde windstoten van meer dan 100 km/uur en een geel weeralarm vanwege de overlast van de ‘calima’ en de effecten van een mini ‘gota fria’.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft voor zondag voor de Canarische Eilanden behalve Fuerteventura en Lanzarote een oranje weeralarm afgegeven vanwege met name de harde wind. 

Op La Palma geeft men aan dat de wind snelheden van 100 km/uur kan bereiken terwijl dat op de overige eilanden tussen de 70 en 90 km/uur ligt. De wind zorgt er echter voor dat de zee ook erg wild zal zijn met hoge golven tot gevolg.

Voor alle eilanden is er tevens een geel weeralarm vanwege de ’polvo en suspensión’ ofwel het Afrikaanse woestijnzand dat via de ‘calima’ over de eilanden waait. Wanneer de oostenwinden de zeer warme lucht uit de Sahara meenemen lopen de temperaturen snel op. 

De wind zelf heeft de naam ‘scirocco’ maar deze gaat gepaard met de ‘calima’ wat zeer fijn woestijnstof is waardoor men soms geen hand voor ogen ziet en mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen. In dit geval gaat het om problemen vanaf bepaalde hoogtes en zal men er op de stranden wellicht niets van merken.

3b31170bce11719f29d7afbffba7c9b4
Beeld: Vertaalde screenshot AEMET

Verder zal een ‘gota fria’ ofwel DANA ervoor zorgen dat de zee erg wild zal zijn waardoor er grote golven te merken zijn. Er is ook kans op regen vanaf maandag maar dat zal niet overal te merken zijn op de Canarische Eilanden.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft een speciaal bulletin gepubliceerd met daarin meer informatie over de te verwachten weersomstandigheden die niet overal hetzelfde zullen zijn op de Canarische Eilanden. Het kan dus voorkomen dat men op sommige plaatsen niets merkt van de weersomstandigheden terwijl men op andere plaatsen last heeft van de wind, wilde zee en het woestijnzand.

Ga naar de inhoud