Vijfde avond van rellen, vandalisme en plundering in Barcelona en andere steden

Vijfde avond van rellen, vandalisme en plundering in Barcelona en andere steden
Beeld: Twitter

Vijfde avond van rellen, vandalisme en plundering in Barcelona en andere steden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Sinds dat de Catalaanse politie de Spaans/Catalaanse rapper Pablo Hásel in de Universiteit van Lerida heeft gearresteerd omdat hij weigerde naar de gevangenis te gaan om een celstraf voor belediging van de monarchie en verheerlijking van het terrorisme uit te zitten, is het onrustig op straat in met name Barcelona maar ook diverse andere Catalaanse en Spaanse steden.

Zaterdagavond was het voor de vijfde keer op rij onrustig op straat in met name Barcelona met rellen, vandalisme en plunderingen die niets meer te maken hebben met een protest tegen de arrestatie van de Spaanse rapper. 

Terwijl er op veel plaatsen in Spanje zoals Valencia, Madrid en Córdoba gemanifesteerd wordt zonder problemen, is dat in Catalonië op dit moment een heel ander verhaal.

De politie spreekt over georganiseerde groepen die in veel gevallen niet eens uit Catalonië komen maar juist naar de regio zijn getrokken om deel te nemen aan de rellen, het vandalisme en het plunderen van winkels. 90% van de aanwezige relschoppers weet niet eens dat een rapper naar de gevangenis is gestuurd. 

De situatie op dit moment in Barcelona lijkt op die van oktober 2019 toen er ook rellen waren nadat de Catalaanse separatistische politici naar de gevangenis waren veroordeeld.

Elke avond is er sprake van eenzelfde scenario: een manifestatie verloopt passief waarna groepen het overnemen en beginnen met het in brand zetten van containers, stoeptegels kapot maken om de brokstukken daarna te gebruiken om naar de politie te gooien en ruiten van winkels en banken kapot worden gemaakt om daarna artikelen te stelen.

Dit soort acties, maar dan in mindere mate, vinden ook plaats in andere Catalaanse steden zoals Tarragona, Gerona en Lerida waarbij het ook vaak niet meer gaat om een protest tegen de arrestatie van de Spaanse rapper maar puur om relschoppen.

Hoe dan ook, in de Passeig de Gracia in Barcelona spreken de winkeliers over schades van honderden duizenden euro’s terwijl ook de gemeente al het geweld afkeurt en inmiddels spreekt over meer dan een miljoen euro schade aan straatmeubilair en containers.

De politie heeft in Catalonië inmiddels tientallen personen aangehouden waarvan 11 op zaterdagavond. In sommige gevallen gaat het om minderjarige kinderen. Veel aangehouden personen zijn reeds bekend bij de politie vanwege diefstal of geweld.

Er zijn ook verdeeld over de vijf avonden van onrust tientallen gewonden te betreuren waaronder agenten die met stenen, hekken en ijzeren staven bekogeld werden. 

Een vrouw is een oog kwijtgeraakt nadat ze door een foam kogel van de Mossos d’Esquadra, die geen rubberen kogels mogen gebruiken, geraakt werd toen ze deelnam aan de niet-passieve manifestaties.

Rapper

Pablo Hasél wordt in verband gebracht met de vrijheid van meningsuiting of het gebrek daarvan in Spanje omdat de rapper net zoals de naar België gevluchte rapper Valtonyc dingen zeggen die soms niet door de beugel kunnen. 

In het geval van Hasél gaat het om beledigingen en het verheerlijken van terrorisme wat in Spanje zwaar telt. In het geval van Valtonyc ging het zelfs om het vermoorden van politieagenten.

Het is niet de eerste keer dat Pablo Hasél wordt gearresteerd want hij heeft een ‘crimineel’ verleden nadat hij in 2011, 2014 en 2016 ook al werd gearresteerd voor o.a. geweld, het slaan van een persoon, het in elkaar slaan van een getuige tegen hem, het bedreigen van een andere getuige en het aanvallen van een journalist.

Ga naar de inhoud