Grote oproer bij wijnhandel Emilio Moro in Valladolid. In de nacht van zaterdag op zondag liet een vrouw drie vaten van 20.000 liter wijn leeglopen. Goed voor een verlies van 80.000 flessen wijn en 2,5 miljoen euro. Wijnhandelaar José Moro moet nog bijkomen van de schok.
Op zaterdagavond besliste José Moro in de wijnkelder te slapen. Hij had er een etentje met vrienden op zitten, en besloot de nacht door te brengen in de privévertrekken van Cepa 21 in Castrillo de Duero (Valladolid). José hoorde niets. Geen teken verried de sabotage die omstreeks 3.30 uur plaatsvond.
Een onbekende leegde toen 3 grote wijnvaten en verspilde zo 60.000 liter wijn van de laatste oogst. ’s Ochtends zou Moro de schade aantreffen en aan de alarmbel trekken. Hij heeft een vermoeden over de dader maar wil het lopende onderzoek niet verstoren.
Tijdens een interview met El País rinkelt de tweede telefoon. “Vandaag heb ik zo een 12 interviews, en gisteren legde ik er nog meer af”, vertelt José, die telefoon krijgt uit binnen- en buitenland over het gebeuren. “Het enige voordeel is dat ons merk zo wat bekendheid krijgt”, vertelt hij. “Dan is er aan dit alles toch iets positief”.
Op de beelden van de bewakingscamera’s is te zien hoe een vrouw de vaten leegt. Alles samen duurt dat 20 seconden. De vrouw gaat zo snel te werk dat ze ongetwijfeld goed weet hoe de installatie funcioneert. Voor Moro gaat het om iemand van extreem slechte wil. “Wijn drink je of steel je desnoods, maar je gooit ze toch niet weg?”.
In april 2022 liet José het leiderschap van het familiebedrijf Emilio Moro over aan een familielid. De bodega verkoopt internationaal verschillende wijnsoorten en bestaat al sinds 1891. In 2022 draaide de handel een omzet van 5,7 miljoen euro, goed voor 219.000 euro winst.
De verloren wijn is een zware klap voor de verkoop van 2025 en 2026. Volgens Moro gaat het om een verlies van zo een 2,5 miljoen euro. Van de Horcajo wijn, waarvan een fles tot 54 euro kost in de winkel, ging de hele productie verloren. De wijn was dan wel verzekerd, maar de verzekering betaalt voor elke kilogram druiven slechts 3 euro, wat neerkomt op 1 euro per verloren liter. Lang niet genoeg dus om de schade goed te maken.