Er leven 20 miljoen geregistreerde huisdieren in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Er leven 20 miljoen geregistreerde huisdieren in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van de dierenartsen in Spanje wonen er in het land 20 miljoen huisdieren. Men heeft bij dit aantal alleen gekeken naar de dieren die ingeschreven staan in de daarvoor bedoelde registers dus het echte aantal huisdieren kan vele malen hoger zijn. 4 van de 10 huishoudens hebben tenminste een huisdier waarbij de hond het meest geliefd is gevolgd door katten en vogels.

Volgens de gegevens van de Asociación Madrileña de Veterinarios de Animales de Compañía (AMVAC) zijn er dus 20 miljoen huisdieren in Spanje die ingeschreven staan. De gegevens moeten wellicht ruim geïnterpreteerd worden omdat er weliswaar in Spanje een verplichting is om huisdieren als honden en katten van een chip te voorzien maar helaas doen veel “eigenaren” dat niet waardoor het aantal honden zonder chip en al helemaal katten zonder chip erg hoog is en deze dieren niet als geregistreerd staan.

Honden

Van het aantal ingeschreven huisdieren (mascotas) is de grootste groep de honden waarvan er 5.147.980 wonen in Spanje, een 21,9% van het totaal aantal huisdieren. 63% van dit aantal zijn rashonden waarbij de yorkshire terrier blijkbaar de favoriet is bij de Spanjaarden. Deze kleine hond wordt gevolgd door de Duitse herdershond (pastor alemán), maltezer (bichón maltés), chihuahua en de labrador retriever. Ongeveer de helft van de Spaanse huishoudens heeft liever een kleine hond die minder dan 10 kilo weegt als gezelschapsdier. Het hebben van een hond wordt ook als duurste gezien met een gemiddeld jaarlijks kostenplaatje van 814 euro.

Katten

Naast honden zijn er ook veel katten die “dienst doen als” gezelschapsdier. In Spanje staan er 2.265.980 katten ingeschreven in de registers van de dierenartsen. Het aantal katten welke als huisdier leven is het afgelopen jaar afgenomen en slechts 20% van alle katten is een raskat. De meest geliefde katten zijn de siamees en de perzische kat.

Vogels

De grootste groep huisdieren in Spanje zijn echter niet de honden of de katten maar de vogels waarvan er 5.320.000 ingeschreven staan bij de dierenartsen. Het aantal vogels die leven als huisdier is het laatste jaar flink gestegen. Net zoals de vissen waarvan er inmiddels zo’n 3.950.000 een plaatsje gevonden hebben in huis of in de tuin (maar dan is het eigenlijk geen “huisdier” meer). Daarnaast zijn er 2.030.000 “andere” huisdieren waaronder reptielen, schildpadden, slangen, spinnen, hamsters, fretten, konijnen etc.

Kosten

Het hebben van een of meerdere huisdieren kan duur uitvallen. De honden worden als duurste huisdier gezien waarbij deze jaarlijks gemiddeld 814 euro kosten, een 2,23 euro per dag. Katten hebben volgens de gegevens een kostenplaatje van 537 euro per jaar of 1,47 euro per dag terwijl de overige huisdieren gemiddeld 376 euro per jaar kosten of 1.03 euro per dag.

Klinieken en winkels

De gegevens van het AMVAC laten ook zien dat er in Spanje 6.000 dierenartsen klinieken bestaan en 5.000 gespecialiseerde winkels. Het aantal klinieken is sinds 2013 gedaald met 730 praktijken omdat de BTW toen verhoogd werd van 8% naar 21% waardoor veel mensen geen dierenarts meer konden betalen. De btw is inmiddels weer omlaag gegaan waardoor ook het aantal gespecialiseerde winkels weer is gestegen.

Ga naar de inhoud