Search
menu
Search

Catalaanse regiopremier Torra haalt gele lintjes weg maar niet helemaal (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse regiopremier Torra haalt gele lintjes weg maar niet helemaal (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het is de week van de strijd rondom de gele lintjes (lazos amarillos) en Catalaanse afscheidingsvlaggen (esteladas) tussen de centrale verkiezingscommissie en de Catalaanse regiopremier Quim Torra. Die laatste heeft twee ultimatums gekregen om tijdens de verkiezingsperiode de symboliek weg te halen maar tot twee keer toe heeft Torra niet geluisterd. Torra verschuilt zich echter achter de regionale ombudsman waar de Catalaanse regiopremier wel naar zal luisteren.

Op die manier geeft Torra niet direct toe aan de centrale verkiezingscommissie maar zal hij wel de gele lintjes en estelada vlaggen weghalen omdat de ‘Síndic de Greuges’ ofwel de Catalaanse ombudsman het advies geeft om de afscheidings symboliek weg te halen tijdens de verkiezingstijd.

Ombudsman

Het vreemde is dat de ombudsman dat advies al na het eerste 48 uurs ultimatum afgelopen vrijdag heeft gegeven maar dat Torra om meer specifieke informatie vroeg en een brief stuurde naar de centrale verkiezingscommissie in Madrid om tijd te rekken.

Uiteindelijk kwam er op maandag een nieuw 24 uurs ultimatum waarop weer aan de ombudsman werd gevraagd wat te doen en deze opnieuw bevestigde dat het raadzaam is (het blijft immers een advies) om de gele lintjes en andere symboliek ten tijde van verkiezingen weg te halen.

Vervangen

Donderdagochtend hingen de gele lintjes bijvoorbeeld nog bij het regionale overheidsgebouw in Barcelona maar r4ond 10.25 uur werd een nieuw spandoek opgehangen met een lintje maar dan zwart op wit met een rode streep erdoor en de tekst ‘Llibertat presos polítics i exiliats. Free political prisoners and exiles’. Dat was dus precies wat Torra wilde, een alternatief symbool om een loopje te nemen met beslissing van de centrale verkiezingscommissie.

Maar het is niet alleen het regionale overheidsgebouw dat het lintje en andere symboliek moet weghalen, ook andere openbare instellingen zoals gemeentehuizen, gezondheidscentra en bibliotheken of scholen dienen te voldoen aan de eisen van de centrale verkiezingscommissie. Verwacht wordt dat ze soortgelijke initiatieven gaan nemen.

Sanctie

Nu moet de Junta Electoral central ofwel de centrale verkiezingscommissie gaan beslissen wat ze gaan doen. Krijgt Torra een boete (tussen de 300 en 3.000 euro) voor het niet op tijd weghalen van de symboliek, wordt Torra uit zijn ambt gezet en wat gaan ze doen met de nieuwe symboliek.

Uiteindelijk is het Catalaanse Hooggerechtshof die beslist wat te doen waarbij deze eventueel de Catalaanse politie de opdracht kan geven om de symboliek weg te halen bij alle overheidsgebouwen en publieke instellingen.

Vrijheid van meningsuiting

Zoals de centrale verkiezingscommissie altijd heeft aangegeven heeft dit orgaan geen problemen met gele lintjes en andere Catalaanse afscheiding symboliek, ook niet als dit gebruikt wordt door politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne maar overheidsgebouwen en publieke instellingen moeten neutraal zijn en mogen dit soort symboliek niet dragen, niet buiten verkiezingstijd en al helemaal niet binnen de verkiezingsperiode.

Dat heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken waar Torra op hamert maar met de neutraliteit van overheidsinstellingen want die zijn er voor iedereen, in Catalonië dus voor zowel separatisten als niet separatisten.

In de krant El Confidencial is deze donderdag ook een artikel verschenen over de afscheidings symboliek maar niet buiten maar binnen de overheidsgebouwen. Daar worden ‘andersdenkenden’ (dus diegene die niet separatistisch denken) benadeeld door de vrijheid van meningsuiting. Dat wil zeggen, de kantoorruimtes hangen vol met gele lintjes en leuzen en posters etc. waar werkers elke dag mee geconfronteerd worden.

Er zijn tweemaal per week protesten waarbij als men daar niet aan meedoet men scheef wordt aangekeken. En wat gebeurd er als iemand een Spaanse vlag draagt op zijn jasje in plaats van een geel lintje? Veel werkers zullen dat niet zo snel doen, ondanks de vrijheid van meningsuiting die blijkbaar voor sommigen wel geldt maar voor anderen niet.

UPDATE: De centrale verkiezingscommissie heeft na een vergadering van twee uur deze donderdag besloten een aanvraag in te dienen bij het parket (fiscalia) om Quim Torra te onderzoeken voor ongehoorzaamheid en eventueel een sanctie te geven. Men heeft ook de opdracht gegeven aan de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra gele linten en andere symboliek van openbare en overheidsgebouwen weg te halen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?