skip to Main Content
‘Eerlijke Spanjaarden’ mogen wapens hebben aldus VOX
123rf

‘Eerlijke Spanjaarden’ mogen wapens hebben aldus VOX

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de VOX-partijleider Santiago Abascal ligt mogen alle ‘eerlijke Spanjaarden’ (Españoles honrados) wapens dragen om zichzelf en de familie te verdedigen. Abascal heeft al eerder toegegeven dat hij een wapen draagt om zijn familie te beschermen en voor zelfverdediging en volgens de extreemrechtse partijleider zouden dus alle Spanjaarden die eerlijk zijn dat ook mogen doen.

Die uitspraak deed de VOX-partijleider in het tijdschrift armas (wapens) wat dus geheel aan wapens gewijd is. Volgens de VOX-partij moet het begrip ‘legitima defensa’ ofwel zelfverdediging uitgebreid worden zodat er geen vreemde en onwettige situaties kunnen ontstaan. Daarmee verwijst Abascal naar situaties zoals dat een eigenaar van een woning veroordeeld kan worden als deze een inbreker doorschiet.

Maar wat zijn dan eerlijke Spanjaarden die wapens mogen dragen, wie bepaalt of iemand eerlijk is en hoe moet dat dan gecontroleerd worden. Volgens VOX is iemand eerlijk als deze geen strafblad heeft en mentaal in orde is. Deze personen mogen zonder problemen een wapen hebben in huis en deze zonder angst gebruiken als het om zelfverdediging gaat. Meer informatie over de wet die VOX wil invoeren geeft de partijleider echter niet in het interview. Andere centrumrechtse en rechtse politieke partijen zoals de PP en Ciudadanos steunen het idee van VOX niet.

Actueel

In Spanje is het op dit moment verboden om op straat een wapen te dragen tenzij men toestemming heeft gekregen en de vergunningen in orde zijn. Men dient ten allen tijde ouder dan 18 jaar te zijn, een theoretisch en praktisch examen af te hebben en een psychologisch test doorgaan.

De enige uitzondering is het hebben van een jachtgeweer (voor de kleine jacht) dat al mogelijk is vanaf 14 jaar oud waarbij dit alleen gebruikt mag worden als er een volwassen persoon bij aanwezig is.

Er zijn in Spanje verschillende licenties/vergunningen van A naar F, dit wordt uitgelegd op de website van de Guardia Civil. A is voor o.a. het leger en politie, B is voor pistolen en revolvers en voor o.a. particulieren, C is voor o.a. veiligheidspersoneel, D is voor de grote jacht, E voor de kleine jacht en F voor de sport.

Het is toegestaan om een wapen thuis te hebben, zowel pistool/revolver alsook geweer die niet verboden zijn volgens de wet tenzij het een historisch wapen is dat ongeschikt is gemaakt voor gebruik. Men dient in huis echter wel aan strenge veiligheidseisen te voldoen zoals opslaan in een veilige plaats buiten het bereik van kinderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Ik woon heel afgelegen en heb twee top Mechelse herders , een pikzwarte 40 kg Vlaamse Bouvier, een felle aanvallende ezelin, een agressieve achtervolgende geitenbok, verbaal offensieve ganzen en een bijna 20 kg explosieve kalkoen genaamd Monster waar ik zelf bang voor ben. Voorlopig heeft niemand me al lastig gevallen. Ingeval van uiterste nood heb ik een hele set vlijmscherpe bijlen en twee goed geoliede kettingzagen, ogenblikkelijk started met een hongerig en vervaarlijk gegrom.
  en nee, ik hoefde geen psychologische test.

 2. Net als in sommige staten in USA . Iedereen mag zichtbaar zijn eigen wapen bij zich hebben. De gestoorden worden eruit geschift. Prima. Criminelen hebben toch al een wapen. Dus waarom nette mensen niet???

 3. “Gelukkig” staat Spanje niet alleen in Europa als het gaat om nationalistisch denken!!! Nationalisme betekent over een 10-tal jaren weer een geweldige kans tot opbouwen!!
  Ik heb geen enkele oorlog meegemaakt…..maar “de hoop” daarop neemt de laatste jaren ongelooflijk toe!!
  Dus geniet nog volop van “buiten” want binnen worden vreemde ideeën bekokstoofd….

 4. Ik vind dat alle democraten in Spanje de oude leus tegen nationalisten, zoals Fox maar weer van stal moeten halen! NO PASARAN!!

 5. Ja Juan74 de jaren dat de PP aan de macht was waren de meest verschrikkelijke jaren voor mij en mijn Spaanse familie van nog wat in notime naar bijna niets gewoon omdat er enkel maar ondoordacht geplukt en bezuinigd wordt. Nooit meer de PP echt nooit meer.

  1. Tja als je onder de jaren van de PSOE veel zaken cadeau hebt gekregen die nooit betaald werden, dan snap ik dat je liever de PSOE hebt dan de PP.
   Feit is gewoon dat Spanje moest bezuinigen vanwege de EU regels en afspraken en ook omdat men bezig was het land en de banken een regelrecht bankroet in te sturen. Was het doorgegaan zoals het ging, onder de toenmalige PSOE, dan was de rekening uiteindelijk nog veel harder bij de bevolking terecht gekomen.

   1. Klopt helemaal Juan,je kan vinden vd PP wat je wilt,maar in dit geval hebben ze de puinhoop van Zapatero op kunnen ruimen.
    Net zoals de volgende regering de puinhoop van Sanchez kan opruimen.
    En zoals ze nu in Andalusie de puinhoop van 40 jaar psoe kunnen opruimen…

 6. Dit artikel is zeer algemeen en geeft een foutief beeld over het huidige wapenbeleid. Een sportschutter (cat F) mag een of meerdere wapens thuis hebben onder strengere voorwaarden dan in het artikel wordt beschreven, een veilige plaats om het wapen thuis te bewaren houdt in een goegekeurde kluis, maar moet ook aangesloten zijn bij een club en regelmatig gecontroleerde wedstrijden/ trainingen meedoen. Zo zal er in iedere categorie een boek van regels en voorwaarden zijn. Veel te veel om in 1 artikel te melden, maar ben zorgvuldig met de informatie.

  1. Dit artikel gaat in principe ook niet om de wapenwet die er nu is, dat is slechts een beknopt deel en we verwijzen naar de website van de Guardia Civil. Dit artikel gaat om het feit dat VOX zegt dat iedereen wapens mag hebben zoals in de Verenigde Staten neem ik aan.

   1. Volgens mij gaat dit voorstel alleen om wapens thuis.Voor zelfverdediging zonder dat je het risico loopt vervolgd te worden.

 7. Gaan wij in Spanje al echt de kant op van Amerika met de het vrije wapenbezit?
  Waar vele onschuldige zomaar worden neergeschoten door een of andere gek die een wapen bezit.
  Ik dacht dat wij in een normaal land wonen, maar met de opkomst van alle extreme politieke partijen of dit nu links of rechts is, wordt alles er niet beter op.
  Als ik kijk naar de verkiezingsuitslag van gisteren in Nederland, zie ik weer dat de massa aansluit bij de kudde. Volg je gevoel maar ren niet achter de meute aan.
  Laat deze partij maar eens zien wat zij zoveel beter kunnen doen als alle huidige coalitie’s.
  Vandaag riepen zij al dat zij wel water bij de wijn willen doen.
  Alles gaat alleen maar om macht bij mensen in de politiek.

  1. Vertel mij wat abnormaal is aan het bezit van een wapen ter verdediging van je familie en bezit. Wie komt mij verdedigen als het er op aan komt in de “middle of nowhere” en de politiepost 35 km verderop. Komt u dat doen Mijnheer Freek.
   Precies, dat bedoel ik.

 8. “Honrado” betekent “eervol”, ook vrij te vertalen als “gerespecteerd”. Dus eervolle of gerespecteerde Spanjaarden, maar die hebben geen wapens nodig en stemmen zeker niet op VOX.

  1. Daar denken ze in Andalusie anders over Anton.
   Of zijn het 400.000 aso’s die daar op Vox gestemd hebben??
   28 april komt de rekening,oa door het rare gedrag en onverdraagzaamheid van links Spanje.

   1. 28 april komt de dag dat het Spaanse volk of bevrijd is van rechts of voledig in onderdrukking komt van 2 dictators. Zodra de PP aan de macht komt is het gedaan met de plezier van de meeste Spanjaarden. Ook geen abortus meer iedereen mag zomaar wapens dragen, homo zijn is ineens een ziekte en zo nog een hele waslijst door waaraan je ziet dat we gelijk terug gaan naar het jaar 1500. Afhankelijk van de uitslag kun je misschien een leegloop van buitenlanders gaan verwachten aangezien Spanje waarschijnlijk een bananen replubliek wordt. Ik ziet na 16 jaar mijn terugreis naar Nederland ook al aankomen want voor enkel de zon ben ik hier niet gekomen.

    1. Waar haal je al deze onzin vandaan?Je doet nu of alles al besloten is.Het zijn voornamenlijk voorstellen die ik zelf trouwens ook niet allemaal nodig vind.
     Wist jij trouwens dat Pablo Iglesias al in 2012 met zo een idee kwam??Linksere politici vind je niet.
     Het idee op wapens in huis deel ik niet,maar dat er een gevangenisstraf tegen je wordt geeist omdat je een inbreker of overvallers in je eigen huis met geweld stopt vind ik ook niet kunnen.
     Ook moeten we de achtergrond van Abascal niet vergeten,pro Spanje in Baskenland,bijna hele leven met beveiliging,kans op aanslag op je leven,je dierbaren.Niemand van ons weet hoe het is zo te leven.Ik denk dat dit zeker meespeelt in ze standpunt over wapens.

     1. Volledig met jou eens Jose.
      En als mensen weg willen uit Spanje en dan terug willen naar Nederland, dan hebben ze denk ik de verkiezingen gisteren niet zo gevolgd.
      In Nederland wordt de leider van de winnende partij, door velen gezien als een racist. Als je hoort wat daar de plannen zijn, dan word ik daar ook niet zo vrolijk van.
      De vraag is maar of je er dan op vooruit of achteruit zou gaan.
      Maar in het dagelijkse leven merk je in Andalucia nog niets hoor van wat Fred aan het beweren is.
      2 dictators, dat alleen al is tegenstrijdig.
      Een dictator is iemand die alleen wil regeren en alleen de macht heeft.
      Als Fred hier al 16 jaar zit heeft hij dus al meegemaakt dat de PP aan de macht was, waren dat zulke verschrikkelijke jaren?

   2. Dan gaat het over zo’n 5% van de bevolking Jose en dat percentage komt redelijk overeen met het gemiddelde ASO percentage in de EU. In Nederland gaat het inmiddels over zo’n 20% ASO’s, getuige de laatste verkiezingen. Onder ASO versta ik dan een asociaal individu, dus iemand die zijn eigen belangen zwaarder weegt dan het belang van anderen. Is dat tegenwoordig specifiek links of rechts? Of gewoon extreem?

    1. Als we met dat soort rekensommetjes kun je alles in je eigen plaatje passen.
     Heb jij een aso onderzoek gedaan onder Europeanen?
     Je snapt het nog steeds niet,het is oa dit soort demonisaties die steeds meer mensen er toe doet besluiten op dit soort partijen te stemmen.Je weet helemaal niet wat het belang van ieder individu is.
     En dat je nu 20% vd Nederlanders tot aso bestempeld omdat ze jou gedachtengoed toevallig niet delen bewijst me punt eigenlijk al.Dank je wel voor de bevestiging……

    2. Wat een vreemde uitleg Reg.
     Aso is Asociaal oftewel niet sociaal, de algemene betekenis is volgens mij iets in de trend van ¨geen rekening houden met anderen¨
     Maar als er dus door 20% van de mensen op een bepaalde partij wordt gestemd, kan je dat niet meer onder de noemer ¨asociaal¨ plaatsen, want in aantallen praat je dan over aardig wat burgers. Die dus 1 groep kiezers vormen, binnen deze groep houden ze heus wel rekening met elkaar en hun politiek leiders zullen ook gewoon rekening met anderen moeten houden, anders krijgen ze niets gedaan.
     Dus je definitie is niet correct.
     Misschien moet je het anders zien, niet de 20% zijn asociaal, maar de zittende macht is asociaal, want die 20% stemt op een partij omdat ze zich door de zittende macht genegeerd voelen. Oftewel, de zittende macht houdt geen rekening met anderen maar alleen met zichzelf.
     Een mooi voorbeeld van het niet rekening willen houden met anderen is bijvoorbeeld regio president Torra, hij houdt geen rekening met de regels en ook niet met de gevoelens van de meerderheid van zijn regio bevolking. In jouw redenering is hij dus asociaal?
     Maar goed, lang verhaal kort maken, om te stellen dat er alleen Aso´s op VOX in Spanje stemmen en op FVD in Nederland is natuurlijk gewoon erg kort door de bocht.

     1. Als je op VOX stemt ben je gewoon oerdom, VOX zegt dat een homo ziek is en hulp nodig heeft nou dan leef je echt nog in de middeleeuwen. En als je eerlijk bent???? Mag je een wapen dragen. Ik ben absoluut anti geweld dus helemaal geen wapens, enkel de gedachte dat je een wapen nodig hebt is al helemaal niet zuiver Maarja ook VOX is liefhebber in het doden van dieren dus veel gevoelens hebben ze niet net zoals de PP die van de armen steelt en de rijkere en ondernemers steunt. Dan moet je als ondernemer maar gewoon een stukje harder werken of ergens anders heen gaan maar je laat niet het volk beroven. Het gaat toch goed nu met de ecomie zeggen ze allemaal nou dan is er dus eigenlijk geld genoeg en moet je gewoon niet zeiken als er een keer wat goeds gedaan wordt voor het Spaanse volk. Of laat je bij een verjaardag de jarige zijn kado zelf betalen? Zo handeld de PP namelijk en zo is VOX ook. De wereld is van iedereen en samen moeten we het elkaar makkelijk maken en delen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken