‘Eerlijke Spanjaarden’ mogen wapens hebben aldus VOX

'Eerlijke Spanjaarden’ mogen wapens hebben aldus VOX
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de VOX-partijleider Santiago Abascal ligt mogen alle ‘eerlijke Spanjaarden’ (Españoles honrados) wapens dragen om zichzelf en de familie te verdedigen. Abascal heeft al eerder toegegeven dat hij een wapen draagt om zijn familie te beschermen en voor zelfverdediging en volgens de extreemrechtse partijleider zouden dus alle Spanjaarden die eerlijk zijn dat ook mogen doen.

Die uitspraak deed de VOX-partijleider in het tijdschrift armas (wapens) wat dus geheel aan wapens gewijd is. Volgens de VOX-partij moet het begrip ‘legitima defensa’ ofwel zelfverdediging uitgebreid worden zodat er geen vreemde en onwettige situaties kunnen ontstaan. Daarmee verwijst Abascal naar situaties zoals dat een eigenaar van een woning veroordeeld kan worden als deze een inbreker doorschiet.

Maar wat zijn dan eerlijke Spanjaarden die wapens mogen dragen, wie bepaalt of iemand eerlijk is en hoe moet dat dan gecontroleerd worden. Volgens VOX is iemand eerlijk als deze geen strafblad heeft en mentaal in orde is. Deze personen mogen zonder problemen een wapen hebben in huis en deze zonder angst gebruiken als het om zelfverdediging gaat. Meer informatie over de wet die VOX wil invoeren geeft de partijleider echter niet in het interview. Andere centrumrechtse en rechtse politieke partijen zoals de PP en Ciudadanos steunen het idee van VOX niet.

Actueel

In Spanje is het op dit moment verboden om op straat een wapen te dragen tenzij men toestemming heeft gekregen en de vergunningen in orde zijn. Men dient ten allen tijde ouder dan 18 jaar te zijn, een theoretisch en praktisch examen af te hebben en een psychologisch test doorgaan.

De enige uitzondering is het hebben van een jachtgeweer (voor de kleine jacht) dat al mogelijk is vanaf 14 jaar oud waarbij dit alleen gebruikt mag worden als er een volwassen persoon bij aanwezig is.

Er zijn in Spanje verschillende licenties/vergunningen van A naar F, dit wordt uitgelegd op de website van de Guardia Civil. A is voor o.a. het leger en politie, B is voor pistolen en revolvers en voor o.a. particulieren, C is voor o.a. veiligheidspersoneel, D is voor de grote jacht, E voor de kleine jacht en F voor de sport.

Het is toegestaan om een wapen thuis te hebben, zowel pistool/revolver alsook geweer die niet verboden zijn volgens de wet tenzij het een historisch wapen is dat ongeschikt is gemaakt voor gebruik. Men dient in huis echter wel aan strenge veiligheidseisen te voldoen zoals opslaan in een veilige plaats buiten het bereik van kinderen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.