Search
menu
Search

Gratis huisvesting en een baan in het ‘lege Spanje’ om als dorp te overleven

Gratis woning en een baan in het ‘lege Spanje’ om als dorp te overleven
Beeld: Aýna / Facebook

Gratis huisvesting en een baan in het ‘lege Spanje’ om als dorp te overleven

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het ‘lege Spanje’ of het ‘España vaciado’ is een steeds groter wordend probleem en al lijkt het voor veel buitenstaanders ideaal om in een dorp rond te lopen en zelfs om er te wonen zonder een ziel tegen te komen, de inwoners van deze leeglopende dorpen missen de dagelijkse gesprekken en vooral het geluid van spelende kinderen.

Om het verval en de leegloop enigszins tegen te gaan zijn er dorpen die proberen daar iets aan te doen door nieuwe dorpsgenoten te zoeken. De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat er in Spanje en stijgende vraag is naar woningen in de rustieke en landelijke omgeving en dat is goed nieuws.

Maar ook die vraag naar plattelandswoningen is ongelijk verdeeld omdat veel mensen op zoek zijn naar woningen niet al te ver van de grote stad. Er zijn echter heel veel dorpen die in ‘the middle of nowhere’ liggen en ook op zoek zijn naar nieuwe inwoners om te overleven.

In sommige gevallen gaat het om het openhouden van de bar van het dorp want dat is niet alleen dé ontmoetingsplaats van de veelal oudere bewoners maar is ook de plaats waar artikelen gekocht kunnen worden waarbij de dorpsbar vaak gezien wordt als de slagader van een dorp.

Een ander punt om te overleven en om families in een dorp is te houden is de plaatselijke school waar een minimum aantal leerlingen moet zijn om deze draaiende te houden.

Daarom zoeken dorpen naar bewoners en dat doen ze door gratis woningen en zelfs een baan aan te bieden. 

Het laatste dorp dat dit aanbiedt is La Torre d’en Doménec in de provincie Castellón (Valencia regio) waar een gratis woning met baan wordt aangeboden. De gemeente heeft meer dan 2.500 reacties binnen gekregen van families. Het doel is hier om de school open te houden en de baan die wordt aangeboden is het runnen van de dorpsbar.

Een ander dorp dat iets soortgelijks aanbood in de provincie Castellón was Zucaina waar een familie tevens kans had op een gratis woning en gegarandeerd een baan door de plaatselijke bar te heropenen. Ook daar kreeg de gemeente honderden reacties binnen.

Andere dorpen zijn Tabanera de Cerrato in de provincie Palencia (Castilië en León) waar nieuwe bewoners een gratis woning konden krijgen en het runnen van de kruidenierszaak (ultramarinos).

In de provincie Huesca ligt Jasa (niet Jaca dus) dat huisvesting en een bar-restaurant aanbiedt zonder daarvoor huur te betalen.

In de gemeente Aýna in de provincie Albacete (Castilla-La Mancha), die bekend staat als het ‘La Suiza Manchega’, is een aanbieding gelanceerd waarbij men voor 150 euro per maand een huurwoning kan hebben met als doel het openhouden van de plaatselijke school.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?