Nieuwe wijk van Madrid krijgt hoogste wolkenkrabber van Spanje en Europa

Madrid Nuevo Norte / web
Beeld: Madrid Nuevo Norte / web

Nieuwe wijk van Madrid krijgt hoogste wolkenkrabber van Spanje en Europa

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De nieuwe wijk van de Spaanse hoofdstad Madrid Nuevo Norte (MNN) is het grootste duurzame stedelijke regeneratie project in Madrid, waarbij de hoogste wolkenkrabber van Spanje zal worden gebouwd en tevens de hoogste van Europa zal zijn. Deze toren maakt deel uit van een megaproject waarin woningen, kantoren, winkels, groene zones, culturele en sportfaciliteiten samenkomen. Dit project is ontstaan vanuit de noodzaak om het Chamartín-station te integreren in de stad.

De Madrid Norte Toren wordt in het zakencentrum gebouwd, met een hoogte van bijna 330 meter, waardoor het de hoogste wolkenkrabber van West-Europa wordt en de Varso Tower in Warschau (met een hoogte van 310 meter) en The Shard in Londen (met een hoogte van 306 meter) zal overtreffen. 

Hoewel het de hoogste wolkenkrabber in Europa zal worden, zal deze kolossale Madrileense wolkenkrabber niet in de top 10 staan van ’s werelds hoogste gebouwen, maar wel in de top 100. De Burj Khalifa in Dubai is met 828 meter de hoogste ter wereld, gevolgd door de Merdeka Tower in Kuala Lumpur met 679 meter en de Shanghai Tower met 632 meter.

Van Madrid naar de hemel

“De Madrid al cielo”, er is geen betere uitdrukking om deze nieuwe toren te beschrijven die, met zijn hoogte van meer dan 300 meter, naar beneden zal kijken om de rest van zijn Madrileense ‘collega-wolkenkrabbers’ te zien. Het zal de hoogste in Spanje zijn en bijna 100 meter hoger dan de beroemde vijf torens aan de Castellana. Op dit moment is de ranglijst als volgt: de Torre de Cristal (249 meter); de Torre Cepsa (248,5 meter); de Torre PwC (236 meter); de Torre Emperador Castellana (224 meter) en de Torre Caleido (181 meter).

Dit stedelijke ontwikkelingsproject omvat de bouw van één miljoen vierkante meter aan woongelegenheid en iets meer dan anderhalf miljoen vierkante meter voor kantoren. In totaal zullen ongeveer 10.500 woningen worden gebouwd, waarvan ongeveer 20% enige vorm van bescherming zal krijgen. Er wordt geschat dat de eerste gebouwen van Madrid Nuevo Norte kunnen worden gebouwd in de buurt van Las Tablas, vanaf het jaar 2025, terwijl de metro beschikbaar zou kunnen zijn tussen 2027 en 2028.

  • mmm1
  • mmm2
  • mmm3
  • mmm4
  • mmm5
Ga naar de inhoud