Twee op de tien tankstations zijn inmiddels low cost in Spanje

Twee op de tien tankstations zijn inmiddels low cost in Spanje
Beeld: Canva

Twee op de tien tankstations zijn inmiddels low cost in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De prijsstijging van brandstoffen in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot een toename van goedkope ‘low cost’ tankstations in Spanje. Op dit moment zijn er meer dan 1.900 van deze ‘gasolineras’, wat overeenkomt met 18% van het totale aantal tankstations op het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Dit blijkt uit gegevens van het Ministerie van Ecologische Transitie, die zijn geanalyseerd door de Nationale Vereniging van Automatische Tankstations (Aesae). Het aantal ‘low cost’ tankstations is sinds maart 2020 met 49% gestegen, wat overeenkomt met een toename van 4% in de afgelopen twee jaar.

Ongeveer 13,5% van alle automatische tankstations behoort tot grote distributiegroepen die dit model hebben geïntroduceerd gedurende bepaalde tijdsperiodes (zoals ‘s avonds en ‘s nachts) of zelfs gedurende de hele dag. Volgens Manuel Jiménez, de voorzitter van Aesae, is dit onbetwistbaar bewijs dat dit model de toekomst heeft. De vereniging merkt ook op dat consumenten dit model goed hebben ontvangen vanwege de lagere prijzen en de besparingen die ze opleveren in de portemonnee door het aanbieden van kleinere marges dan de groothandelaren.

Hoeveel tankstations

Op dit moment zijn er bijna 12.000 tankstations in Spanje, verdeeld over verschillende modellen zoals onafhankelijke stations en die beheerd worden door distributeurs. Volgens de laatste beschikbare gegevens van de Spaanse Vereniging van Aardolieproducten Operators (AOP), vertegenwoordigen de onafhankelijke installaties 40% van de markt, terwijl de andere twee groepen samen de overige 60% vormen. Repsol is de operator met de grootste aanwezigheid op de markt, met 25% van de leveringsinstallaties (3.313 tankstations). Cepsa volgt met 12,5% (1.473) en BP met 6,6% (783). In totaal vertegenwoordigen deze drie bedrijven meer dan 40% van alle tankstations in Spanje.

Twee low cost merken

Ballenoil is een van de onafhankelijke ketens met de grootste aanwezigheid in Spanje, met meer dan 200 stations verspreid over het land. Ze hebben onlangs drie nieuwe tankstations geopend in de provincie Madrid (Alcalá de Henares, Pinto en Arganda del Rey) en nog eens drie in Extremadura. Hun plannen voor dit jaar omvatten de opening van 230 stations, na een investering van ongeveer 15 miljoen euro. Op de middellange termijn hopen ze nog eens ongeveer 90 stations te openen, waardoor hun aanwezigheid op de plaatsen waar ze al gevestigd zijn wordt versterkt en zelfs in andere provincies waar ze nog niet actief zijn. Het bedrijf heeft op dit moment 305 werknemers.

Petroprix is een andere onafhankelijke onderneming die aan het uitbreiden is en van plan is om dit jaar 30 nieuwe tankstations in Spanje te openen, waardoor ze in totaal 160 vestigingen in het hele land zullen hebben. Deze nieuwe stations zullen zich bevinden in elf verschillende autonome regio’s waar ze al een gevestigde aanwezigheid hebben. Onlangs hebben ze ook een overeenkomst gesloten met EDP om ultrasnelle oplaadpunten te installeren in 44 van hun stations, met de mogelijkheid om dit uit te breiden naar de rest van hun netwerk.

Ga naar de inhoud