ZARA-eigenaar bouwt moderne verzorgingshuizen in Galicië

ZARA-eigenaar bouwt moderne verzorgingshuizen in Galicië
Beeld: Amancio Ortega Foundation / web

ZARA-eigenaar bouwt moderne verzorgingshuizen in Galicië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eigenaar en oprichter van Inditex met onder andere de winkelketen ZARA, gaat in Galicië, de autonome regio waar hij geboren is en nog steeds woont, verzorgingshuizen bouwen. De nieuwe en moderne openbare residenties in Galicië, gefinancierd door Amancio Ortega, zijn al in aanbouw en zouden binnenkort open kunnen gaan voor de eerste bewoners.

Vier jaar geleden schonk de Amancio Ortega Foundation 90 miljoen euro om zeven openbare wooninstellingen te bouwen, financieren en uitrusten met de nieuwste apparatuur, elk met tussen de 120 en 150 bedden. Op dit moment zijn er bouwwerkzaamheden aan de gang voor vier van deze verzorgingshuizen in de steden Santiago de Compostela, Lugo, Pontevedra en A Coruña.

Deze nieuwe woningen voor ouderen worden onderdeel van het openbare netwerk van de Xunta de Galicia (regionale overheid van Galicië) en zijn uitgerust met vooruitstrevende apparatuur en innovatieve diensten, waaronder gespecialiseerde psychogeriatrische eenheden die zich richten op Alzheimer en andere neurodegeneratieve dementie.

Daarnaast benadrukken ze dat de verzorgingshuizen werken op basis van de vier pijlers van het nieuwe model voor wooninstellingen in Galicië: 1) Menselijke en toegankelijk centra om de gebruikers zich thuis te laten voelen; 2) verbeterde architectuur met de oprichting van wooneenheden; 3) het gebruik van nieuwe technologieën om het werk van professionals te vergemakkelijken; 4) de zorg te verbeteren en een betere coördinatie tussen de sociale en gezondheidszorg.

Volgens de regionale overheid van Galicië zullen met de 90 miljoen euro 900 plaatsen worden gecreëerd voor afhankelijke personen, waarvan 150 in de verzorgingshuizen van Vigo en A Coruña en 120 in de centra die worden geopend in Ourense, Lugo, Santiago de Compostela, Pontevedra en Ferrol. Daarnaast wordt geschat dat dit project 800 gerelateerde banen zal creëren. Tot slot heeft het regionale ministerie van Sociale Zaken aangegeven dat er al wordt gewerkt aan het starten van de bouw van de verzorgingshuizen in Vigo, Ourense en Ferrol.

Ga naar de inhoud