Het oudste stuwmeer van Europa is in Alicante te vinden

Het oudste stuwmeer van Europa is in Alicante te vinden
Beeld: Turismo Valencia / web

Het oudste stuwmeer van Europa is in Alicante te vinden

In Spanje zijn er meer dan 350 stuwmeren verspreid over het hele land, die ongeveer 50% van de rivierafvoer van het hele land opslaan. Stuwmeren kunnen op het eerste gezicht slechts enorme ingenieurswerken lijken, maar de waarheid is dat sommige verrassingen hebben, zowel op hun oevers als onder water, waar zelfs hele dorpen onder water kunnen staan. Een ander misverstand over stuwmeren is dat ze tijdens de Franco-dictatuur zijn gebouwd, maar de waarheid is dat sommige veel ouder zijn en op spectaculaire locaties liggen. Een van die gevallen is dit enorme stuwmeer gelegen in de provincie Alicante, wat als oudste van heel Europa gezien wordt, omdat het dateert uit de middeleeuwen.

Het stuwmeer van Tibi, gelegen op ongeveer 18 kilometer ten noordwesten van Alicante, dateert uit de 16e eeuw, toen twee inwoners van het dorp Muchamiel het idee kregen om de loop van de rivier de Monnegre ter hoogte van Tibi, tussen de Mos del Bou- en La Cresta-heuvels, op te stuwen. Vanaf dat moment werd onder de heerschappij van Filips II een project gepland dat in 1580 van start ging en in 1594 werd voltooid.

Het Tibi-stuwmeer, dat 430 jaar oud is, herbergt een boogstuwdam met een zwaartekrachtmuur van meer dan 40 meter hoog, wat destijds een enorme technische uitdaging was. De damkern is opgebouwd uit metselwerk en kalkmortel. Ondanks reparaties en nieuwe constructies door de eeuwen heen, blijft het merendeel van de dam nog steeds bestaan uit dit oorspronkelijke materiaal.

De bouw van het stuwmeer van Tibi was een opmerkelijke innovatie uit de middeleeuwen. Het laat zien hoe ingenieurs van toen in staat waren om op creatieve manieren om te gaan met de uitdagingen van water en irrigatie in een overwegend droog gebied.

Een wandelroute naar het stuwmeer

Om bij dit indrukwekkende stuwmeer te komen, dat ooit 5 miljoen liter water kon bevatten, kun je een prachtige 3 kilometer lange wandelroute nemen die om het meer heen loopt. Deze route is bewegwijzerd met de letters BIC, wat staat voor Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed), een titel die in 1994 werd toegekend ter gelegenheid van de 400ste verjaardag.

Het pad leidt je door een prachtig natuurgebied met een gevarieerde flora en fauna. Onderweg kun je genieten van de rustgevende geluiden van kabbelend water en zingende vogels. Op verschillende plekken biedt de route spectaculaire uitzichten over het stuwmeer en de omliggende heuvels. Deze zijn ideaal om even pauze te nemen en de serene omgeving in je op te nemen.

Ga naar de inhoud