Search
menu
Search

Spaanse hogesnelheidstrein AVE bestaat 25 jaar

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse hogesnelheidstrein AVE bestaat 25 jaar

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was 21 april 1992 toen de allereerste hogesnelheidstrein in Spanje passagiers vervoerde, in dit geval tussen Madrid en Sevilla waar dat jaar de Expo 92 plaatsvond. Op die dag was er slechts 471 kilometer aan speciaal treinspoor beschikbaar maar dat is anno 2017 uitgegroeid tot 3.240 kilometer aan rails, bruggen en tunnels om de Spanjaarden per trein van het ene punt naar het andere punt te brengen met snelheden van meer dan 300 kilometer per uur.

1992 was in Spanje het jaar van de Olympische Spelen in Barcelona, de Expo 92 in Sevilla en de AVE (Alta Velocidad Española) hogesnelheidstrein. Het was een week voor 21 april 1992 toen de toenmalige Koning Juan Carlos samen met zijn zoon Felipe de huidige Koning van Spanje, samen met honderden andere passagiers het traject Madrid-Sevilla aflegden om vanuit de Spaanse hoofdstad de Wereldtentoonstelling in Sevilla te gaan openen. Op 21 april konden de normale Spanjaarden met de hogesnelheidstrein reizen.

De eerste verbinding van het speciale spoor welke alleen geschikt is voor de speciale AVE treinen, was 471 kilometer lang en verbond het Puerta de Atocha treinstation in de Spaanse hoofdstad Madrid met de Zuid Spaanse regionale hoofdstad Sevilla en het station Santa Justa. Op het traject van 471 kilometer zijn 32 viaducten met een totale lengte van 8.355 meter en 17 tunnels met een totale lengte van 16.030 meter te vinden. De langste tunnel is 2,5 km lang en het langste viaduct 930 meter. De eerste jaren reed de AVE hogesnelheidstrein met 222 kilometer per uur over het spoor waardoor de reis per trein flink ingekort werd tot slechts 2 uur en 15 minuten. Op 23 april dat jaar werd het snelheidsrecord verbroken met 356,8 kilometer per uur en inmiddels rijden de treinen met meer dan 300 kilometer per uur.

Netwerk

In 1992 begon de AVE met een spoorlijn van 471 kilometer lang maar dat is nu 25 jaar later uitgegroeid tot 3.240 kilometer aan hogesnelheidstrein spoor. In totaal heeft men gedurende deze 25 jaar 51,7 miljard euro geïnvesteerd in het netwerk van hogesnelheidstreinen. Daarbij moeten de onderhoudskosten nog opgeteld worden maar daar zijn geen actuele cijfers van bekend. Volgens experts is de hele investering in het AVE netwerk niet echt rendabel en is er slechts een route, die tussen Madrid en Barcelona, die daadwerkelijk de kosten dekt en zelfs geld oplevert. De rest van de routes zijn nog niet zo rendabel en winstgevend als die tussen de twee grootste Spaanse steden.

bd4a08aefe85b844272cbbb7ad2655d9

Barcelona

Nadat op 21 april 1992 het eerste AVE traject tussen Madrid en Sevilla in gebruik was genomen begon men in 1997 met de bouw van het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona-Franse grens welke pas in 2008 klaar was, 16 jaar later dan het eerste traject. Als eerste werd het traject Madrid-Zaragoza-Lleida geopend in 2003 gevolgd door de verbinding met Tarragona in 2006 en Barcelona in 2008. In Januari 2013 werd eindelijk de verbinding gemaakt tot de Franse grens in de Catalaanse plaats Figueres. De kosten van het 621 kilometer lange traject tussen Madrid en Barcelona stegen naar 8,9 miljard euro (14,4 miljoen per kilometer) terwijl de verbinding tussen Barcelona en Figueres nog eens 3,7 miljard euro kosten.

Málaga en Valencia

In 2007 werd er een verbinding gemaakt vanaf Sevilla naar Córdoba en Málaga waardoor men vanuit Madrid met de AVE naar de Costa del Sol kon reizen. Datzelfde jaar wordt er tevens een verbinding gemaakt tussen Madrid en Valladolid. In 2010 worden Cuenca en Valencia verbonden met de AVE waardoor men vanuit de Spaanse hoofdstad in 1 uur en 35 minuten naar de Valenciaanse kust kan reizen.

Atlantische kust

In 2011 worden Madrid en de regio Galicië verbonden met een hogesnelheidstrein waardoor de plaatsen Ourense en La Coruña verbonden worden met de Spaanse hoofdstad en in theorie de rest van AVE stations. In 2013 werd er een verbinding gemaakt tussen Albacete en Alicante en datzelfde jaar tussen Figueres en de Franse grens waardoor het mogelijks ie geworden in 6 uur en 40 minuten vanuit Barcelona met de hogesnelheidstrein naar Parijs te reizen. Het laatste traject welke werd geopend was in 2015 met de nieuwe route Valladolid-Palencia-León, een route die de weg vrijmaakt voor verbindingen met de regio’s Asturië en Cantabrië in het noordwesten van Spanje.

AVE

Alta Velocidad Española, afgekort AVE, is het onderdeel van de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij RENFE dat de hogesnelheidstreinen exploiteert. AVE is tevens de merknaam voor de hogesnelheidstreinen en de aanduiding van het materieel zelf. Tegenwoordig hebben de snelle treinen niet meer alleen de naam AVE maar ook Alvia en Avant gekregen. De naam AVE wordt echter gemakshalve voor alle hogesnelheidstreinen aangehouden.

Ga naar de inhoud