skip to Main Content
Baskische terreurorganisatie ETA zegt nu sorry en betreurt de veroorzaakte schade
Reuters / El País

Baskische terreurorganisatie ETA zegt nu sorry en betreurt de veroorzaakte schade

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Reuters / El País

MADRID – De Baskische terreurorganisatie ETA heeft slechts twee dagen nadat ze bekend hebben gemaakt begin mei het bestaan van de Baskische afscheidsbeweging op te heffen, nogmaals een persbericht uitgegeven waarin ze zeggen spijt te hebben van alle schade die de groep gedurende bijna 60 jaar heeft aangericht en de leden vragen nu om vergeving door “lo siento” ofwel sorry te zeggen.

De terroristische organisatie geeft in een schrijven toe dat de Baskische samenleving gedurende bijna 60 jaar een “overmatig lijden” heeft geleden. Gedurende vijf decennia van moorden, ontvoeringen en sabotage waarbij meer dan 850 mensen werden gedood en de groep voor veel ellende en lijden heeft gezorgd in heel Spanje vraagt de ETA nu om vergeving.

De overgebleven leden van de ETA schrijven in een brief die gericht was aan de Baskische krant Gara y Berria dat ze zich ervan bewust zijn dat de afscheidingsbeweging gedurende lange tijd veel pijn en lijden heeft veroorzaakt, iets wat volgens de resterende leden nooit had moeten gebeuren. De ETA wil nu respect tonen voor de doden, de gewonden en de slachtoffers die de acties van de ETA hebben veroorzaakt waarbij de ETA om vergeving vraagt en sorry zegt tegen alle mensen die in aanraking zijn geweest met de afscheidsbeweging.

Staakt het vuren

Op 20 oktober 2011 heeft de beweging aangekondigd alle activiteiten te staken, en dit werd op 8 april 2017 gevolgd door het eenzijdig overdragen van alle wapens. Nu komt er begin mei een definitieve opheffing van de Baskische afscheidingsbeweging waarna er eindelijk een einde zal komen aan bijna 60 jaar van bloedvergieten en geweld waarbij er bijna 900 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden gewonden zijn gevallen bij 2.472 terroristische acties.

De ETA

De Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten. De ETA werd op 31 juli 1959 opgericht maar men begon pas met het systematisch gebruik van geweld op het einde van de jaren zestig. In haar begindagen was de ETA een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur. De eerste gewelddadige actie vond plaats in 1961, toen etarras een trein met franquistische oud-strijders probeerden te laten ontsporen. In de laatste jaren van het Franco-regime en tijdens de aanloop van de transición, de democratisering van Spanje, kon ETA onder de Baskische bevolking op aanzienlijke sympathie rekenen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Uit bovenstaande tekst:
  “De ETA
  De Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging”…

  Waarom zetten jullie in Nederland een lidwoord (de) vóór “Baskenland en Vrijheid”?
  “Het IRA” = “Het Iers Republikeins Leger”. O.k.
  “De ETA” = onjuist…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by