Geen angst voor Notre Dame brand bij Kathedralen in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft een totaal van 80 kathedralen die overal in Spanje verspreid staan en daarnaast nog eens meer dan 23.000 kerken verdeeld over het Spaanse vasteland en de eilanden. Na de verwoestende brand in de Notre Dame kathedraal in Parijs is men bezig om de veiligheidsmaatregelen in Spanje te reviseren al is niet helemaal bekend hoeveel kathedralen en kerken adequate noodplannen hebben.

In heel Europa zijn de alarmbellen gaan rinkelen na de brand bij de Notre Dame. Zo’n wild uitslaande brand kan in feite overal gebeuren en veel kerken hebben, net zoals de Parijse kathedraal, houten plafonds en brandbare materialen. Maar voorlopig zegt men in Spanje rustig te zijn en verwacht men niet dat een brand zoals in Parijs in Spanje kan plaatsvinden.

Net zoals in de Notre Dame vinden er in Spanje ook restauratiewerkzaamheden plaats bij de kerken en kathedralen waardoor er altijd gevaar is voor schade en brand. Maar de krant El Pais is op onderzoek uitgegaan en het blijkt dat lang niet alle kathedralen noodplannen hebben in het geval van een brand. De krant heeft 13 kathedralen onderzocht; Burgos, Santiago, Salamanca, Segovia, Oviedo, Barcelona, Palma de Mallorca, Valencia, Toledo, Córdoba, Granada, Sevilla en León.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De 10 mooiste Kathedralen van Spanje[/su_note]

Houten plafonds

Diverse kathedralen zoals die Córdoba hebben een enorm plafond van bewerkt hout en dus is een brand goed mogelijk. Andere kathedralen zoals in Toledo, Valencia of Palma de Mallorca hebben de houten plafonds vervangen voor metalen plafonds waardoor de kans op brand sterk verminderd wordt.

Veiligheidssystemen

De meeste kathedralen zoals die van Córdoba hebben een automatisch detectiesysteem wat betreft brand door middel van brand- en rookmelders. Andere kathedralen hebben wel systemen ter beveiliging maar meer voor diefstal en vernieling en niet voor brand.

Dat is bv. het geval in de kathedraal van Santiago de Compostela die op dit moment verbouwd wordt. Daar zijn nu nog geen brandmelders geïnstalleerd maar dat zal gebeuren als de restauratie klaar is.

Er zijn ook kathedralen die rook- en brandmelders hebben en daarnaast een systeem genaamd ‘gas intergen’ hebben geïnstalleerd dat wordt geactiveerd wanneer er rook of vuur wordt gedetecteerd en alle zuurstof absorbeert om het vuur te stoppen.

Noodplannen

Alle kathedralen hebben net zoals andere gebouwen evacuatieplannen in geval van brand of een andere ramp. Het probleem daarbij is echter dat er geen standaardplan is voor heel Spanje en dat alle kathedralen regionale noodplannen hebben wat de coördinatie niet makkelijker maakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.