Geen angst voor Notre Dame brand bij Kathedralen in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

MADRID – Spanje heeft een totaal van 80 kathedralen die overal in Spanje verspreid staan en daarnaast nog eens meer dan 23.000 kerken verdeeld over het Spaanse vasteland en de eilanden. Na de verwoestende brand in de Notre Dame kathedraal in Parijs is men bezig om de veiligheidsmaatregelen in Spanje te reviseren al is niet helemaal bekend hoeveel kathedralen en kerken adequate noodplannen hebben.

In heel Europa zijn de alarmbellen gaan rinkelen na de brand bij de Notre Dame. Zo’n wild uitslaande brand kan in feite overal gebeuren en veel kerken hebben, net zoals de Parijse kathedraal, houten plafonds en brandbare materialen. Maar voorlopig zegt men in Spanje rustig te zijn en verwacht men niet dat een brand zoals in Parijs in Spanje kan plaatsvinden.

Net zoals in de Notre Dame vinden er in Spanje ook restauratiewerkzaamheden plaats bij de kerken en kathedralen waardoor er altijd gevaar is voor schade en brand. Maar de krant El Pais is op onderzoek uitgegaan en het blijkt dat lang niet alle kathedralen noodplannen hebben in het geval van een brand. De krant heeft 13 kathedralen onderzocht; Burgos, Santiago, Salamanca, Segovia, Oviedo, Barcelona, Palma de Mallorca, Valencia, Toledo, Córdoba, Granada, Sevilla en León.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De 10 mooiste Kathedralen van Spanje[/su_note]

Houten plafonds

Diverse kathedralen zoals die Córdoba hebben een enorm plafond van bewerkt hout en dus is een brand goed mogelijk. Andere kathedralen zoals in Toledo, Valencia of Palma de Mallorca hebben de houten plafonds vervangen voor metalen plafonds waardoor de kans op brand sterk verminderd wordt.

Veiligheidssystemen

De meeste kathedralen zoals die van Córdoba hebben een automatisch detectiesysteem wat betreft brand door middel van brand- en rookmelders. Andere kathedralen hebben wel systemen ter beveiliging maar meer voor diefstal en vernieling en niet voor brand.

Dat is bv. het geval in de kathedraal van Santiago de Compostela die op dit moment verbouwd wordt. Daar zijn nu nog geen brandmelders geïnstalleerd maar dat zal gebeuren als de restauratie klaar is.

Er zijn ook kathedralen die rook- en brandmelders hebben en daarnaast een systeem genaamd ‘gas intergen’ hebben geïnstalleerd dat wordt geactiveerd wanneer er rook of vuur wordt gedetecteerd en alle zuurstof absorbeert om het vuur te stoppen.

Noodplannen

Alle kathedralen hebben net zoals andere gebouwen evacuatieplannen in geval van brand of een andere ramp. Het probleem daarbij is echter dat er geen standaardplan is voor heel Spanje en dat alle kathedralen regionale noodplannen hebben wat de coördinatie niet makkelijker maakt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Vindt het niet erg slim dat ze gaan rond roepen waar geen brand alarmen zijn.En zeker niet met de massale invoer waar vele maar een doel hebben(moet er geen tekening bijmaken)

Vandam

Amen!

Anoniem

Garantie krijg je op je wasmachine….althans dat zeggen ze.
Brand, ongevallen, weersinvloeden en dertig duizend andere onvolkomenheden hebben weinig met garantie!! Die gebeurden gisteren, vandaag en morgen is er weer die kans!!
Angst is nooit een goede vriend daarom blijf je leven leven!!

Koos

Mensen die dood gaan, zware armoede, bom aanslagen enz.. Maar als er iets met een kerk gebeurd wordt er gelijk ruim gedoneerd en niet zo zuinig ook. Ik heb dus nu 100% geleerd dat een oud gebouw meer waard is dan mensenlevens. De rijke elite heeft zichzelf van de beste kant laten zien, wij zijn niets waard.

Willem Duine

Het bijzondere van deze riante giften is dat het eigenaren van grote multinationals zijn. Ook in Frankrijk zijn giften aftrekbaar van de belasting. Concreet betaald uiteindelijk de gewone man deze giften omdat de overheid tekort komt op de staatsbegroting wegens de exorbitante giften. Maar deze eigenaren gaan wel met de eer strijken dat ze hebben meegeholpen aan de wederopbouw. Dus wij zijn inderdaad weinig tot niets waard voor de rijke elite.

Vandam

Ergens begrijpelijk op het eerste gezicht. Maar zie dieper en verder. Een uitzonderlijk oud historisch gebouw is enn miljoen keer meer dan stenen. Het gebouw heeft in honderden jaren de verzamelde energieen en emoties van alle belangrijke historische en spirituele gebeurtenissen -goede als slechte-van onze voorouders -dus ook van onze in dividuel en collectieve ziel- en in een nog breder context: van ons gehele mens-zijn en mens-dom. Ieder gebouw huis een ‘spirit’. Van een krot tot een uniek bouwsel als de Notre Dame. Een stuk essentie van ieder van ons huist daar ook al zijn we lang tot as vergaan.… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.