Dieselprijs Spanje bijna onder de 1,50 euro/liter terwijl benzine weer duurder is

Dieselprijs Spanje bijna onder de 1,50 euro/liter terwijl benzine weer duurder is
Beeld: Canva

Dieselprijs Spanje bijna onder de 1,50 euro/liter terwijl benzine weer duurder is

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De prijs van diesel is deze week opnieuw gedaald in Spanje, wat de derde opeenvolgende week van dalingen markeert. De lichte prijsdaling brengt de brandstof dichter bij de drempel van 1,50 euro per liter. Volgens gegevens van het Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie, werd de liter diesel in de afgelopen week verkocht aan de pomp voor 1,519 euro. Ondertussen is benzine licht gestegen tot 1,651 euro per liter.

In vergelijking met de prijzen van de vorige week is diesel met 0,26% gedaald, een daling die de neerwaartse trend van de afgelopen weken handhaaft, hoewel het de minst uitgesproken daling is sinds half januari. Benzine daarentegen heeft twee weken van stijgingen op rij gehad, met een stijging van 0,67% in de afgelopen zeven dagen. Het Weekly Oli Bulletin gaat uit van de gemiddelde prijs die is geregistreerd bij meer dan 11.400 Spaanse tankstations tussen 11 en 17 april.

Met deze prijzen kost het vullen van een gemiddelde brandstoftank van 50 liter diesel 75,95 euro. De kosten bedragen 82,55 euro in het geval van benzine. Als het gaat om een tank van 60 liter, komt het te betalen bedrag aan de pomp uit op respectievelijk 91,14 en 99,06 euro, in ieder geval onder de 100 euro. Diesel blijft zo voor de tiende opeenvolgende week de goedkoopste optie vergeleken met super 95, met een verschil van 13 cent per liter.

Sinds de algemene afschaffing van de brandstofkorting van 20 cent per liter aan het begin van het jaar, is diesel tot nu toe in 2023 8,5% goedkoper geworden, terwijl benzine 4,4% duurder is geworden. Beide brandstofprijzen blijven ver verwijderd van de hoogste prijzen die vorige zomer werden geregistreerd, toen de literprijzen door de escalatie van de prijzen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne boven de 2,10 euro uitkwamen.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER  (op de computer) of HIER  (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje.

Ga naar de inhoud