Koning emeritus Juan Carlos spendeert in een week een kwart miljoen aan privévluchten

Koning emeritus Juan Carlos spendeert in een week een kwart miljoen aan privévluchten
Beeld: Canva

Koning emeritus Juan Carlos spendeert in een week een kwart miljoen aan privévluchten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Koning emeritus van Spanje komt sinds zijn aftreden wel vaker in het nieuws. Vooral dan via een paar schandalen omwille van zijn excentrieke levensstijl en dure smaak. Deze week landde hij in Vigo in Galicië met een privéjet, een duurder exemplaar dan die waarin hij gewoonlijk reist.

Juan Carlos, de ex-koning van Spanje en vader van de huidige koning Felipe VI, heeft geen sobere levensstijl. Deze week landde hij in Vigo vanuit Londen Stansted in een Bombardier BD-700-1A11 Global 5000 met nummerplaat A6-RJC. Het toestel vliegt onder de vlag van de Arabische Emiraten en heeft een prijskaartje van maar liefst 50 miljoen euro.

De privéjet is eigendom van het bedrijf Royal Jet CC. Aan boord is een bemanning van twee of drie personen. Er is plaats voor een 20-tal passagiers. Het vliegtuig haalt een snelheid tot 904 kilometer per uur. Dat is een snelheid die vergelijkbaar is met commerciële vluchten en maakt de privéjet tot een van de snelste in haar categorie. En dat alles is uiteraard niet goedkoop. Het toestel kost al snel een slordige 9.000 euro per uur.

Afgelopen maandag vloog Juan Carlos ook al met hetzelfde toestel vanuit Abu Dhabi naar Londen. Sindsdien bleef het toestel aan de grond in Londen. Ook die kosten zouden voor de klant zijn. In totaal gaf de koning Emeritus waarschijnlijk ongeveer een kwart miljoen euro uit aan de dienst van Royal Jet CC. Het hoeft geen betoog dat dergelijke escapades in Spanje veel verontwaardiging opwekken, getuige daarvan de vele kranten- en televisieberichten.

Ga naar de inhoud