Meer toeristische appartementen dan geregistreerde inwoners in het centrum van Málaga

Meer toeristische appartementen dan geregistreerde inwoners in het centrum van Málaga
Beeld: Canva

Meer toeristische appartementen dan geregistreerde inwoners in het centrum van Málaga

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de stad Málaga zijn bijna negenduizend woningen bestemd voor toeristische doeleinden. Iets meer dan de helft daarvan bevindt zich in het centrum van de stad. Dit is bekend gemaakt tijdens een dag over woningen voor toerisme die in de stad gevierd werd. Er werd gezegd dat er in het centrum van Málaga nu al meer toeristische appartementen zijn dan inwoners. Er zijn ongeveer 4.260 personen die ingeschreven staan in het centrum van Málaga. De enorme toename van dit soort woningen heeft al tot talloze juridische problemen geleid. 

Raúl López, raadslid van ruimtelijke ordening, heeft bevestigd dat Málaga de appartementen voor toerisme nodig heeft, maar hij vindt wel dat gestreefd moet worden naar een betere kwaliteit van toerisme. Dit geldt niet alleen voor de woningen, maar ook voor andere toeristische doeleinden. 

Het raadslid laat weten dat hij geen strenge wetten wil aannemen, maar dat hij juist wil zoeken naar het evenwicht via een ‘nationale norm’ die een ‘gemeenschappelijk werkgedrag’ aan zou moeten geven, maar per gebied verschillende details heeft. 

José Cardador Jiménez, algemeen coördinator stedenbouw en huisvesting, hamert erop dat er een regulering nodig is die richtlijnen op nationaal niveau aangeeft en die niet direct alle toeristische huisvesting verbiedt. Hij benadrukt daarbij dat het niet slechts een regel vanuit de overheid moet zijn, maar dat bij de regelgeving alle betrokkenen tot een overeenstemming moeten komen om zo de beste regulering tot stand te kunnen brengen. Hij wil dat Málaga op dit gebied een referentie blijft. 

Volgens andere betrokkenen moet er ook gekeken worden per wijk wat noodzakelijk is. Het aantal woningen dat bestemd is voor toerisme kan per wijk erg verschillen. Zo zijn er slechts zeven woningen van dit type in de wijk Campanillas. In dit geval zou er dus geen restrictie nodig zijn.

Ga naar de inhoud