CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (5)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (5)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (5)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

We verlaten Bardenas Reales via dezelfde weg van waar we gekomen zijn, langs de zogenaamde poort van de semi-woestijn, Arguedas. Maar niet zonder de grotten naast onze camperplaats te gaan verkennen. Primitieve ruimtes met ramen zonder glas. De grotten werden bewoond rond de beginperiode van de Tweede Wereldoorlog, veelal door mensen die het moeilijk hadden. De huizenprijzen waren voor een deel van de bevolking haast niet te betalen, zodat er enkele slimmeriken de handen uit de mouwen staken en er met beitel en hamer aan de slag gingen om er heuse woningen van te maken. Leefbaar, maar ook niet veel. Het werden simpele kamertjes waar men twee decennia later, alles zou aan doen om deze periode snel te vergeten. Er werd zelfs een heuse muur opgetrokken, in Trumpstijl. Maar dankzij de vasthoudendheid van enkelen die vonden dat ook een zwarte periode niet zomaar vergeten mag worden, kan men er op vandaag een paar grotwoningen gaan bezoeken.

We gooien de tank nog even vol aan 1,39€ per liter en houden iets later halt bij een conservenwinkel. Het lijkt in niets op een winkel zoals wij die kennen, wel eerder op een flink uit de kluiten gewassen magazijn met één enkele deur. We schuiven nog wat zware plastieken flappen die de koelte binnenhouden aan de kant en stappen naar binnen. Onze ogen moeten even wennen aan het weinige licht dat er brandt, zodat we denken dat de winkel toch gesloten is.

Een klein vrouwtje achter een gewone tafel waar een eenvoudig rekenmachientje ligt en een notitieblok, heet ons welkom en gaat per direct aan de slag met enkele schakelaars in de elektriciteitskast waardoor beurtelings TL-lampen aanknipperen. De gangen van het magazijn staan nokval met rekken en palletten waar veelal conserven en bokalen op elkaar gestapeld staan. Dergelijke winkels treft men wel vaker aan in Spanje en zijn een goedkoper antwoord op de duurdere supermarkten die overal hun commissie op eisen. Het gaat van olijven, sardines, groenten, fruit tot wijn, likeur, zoetigheden en zo maar een beetje alles wat onze maag verdragen kan.

We snuisteren er wat rond en lezen wat etiketten op verpakkingen waarvan de inhoud ons niet meteen helemaal duidelijk is. Toch wordt nu en dan de uitbaatster geraadpleegd en ik merk dat ze mijn poging tot Spaans weliswaar mét taalfouten lijkt te appreciëren. Het wordt alleen maar moeilijk wanneer ze een salvo aan Spaanse woorden op me afvuurt waarbij ik even wat rode kaakjes begin te krijgen in een poging haar te volgen. De vrouw heeft redelijk snel door dat die buitenlanders haar tempo niet kunnen bijbenen en herhaalt het nog even ‘más despacio’. Even later rekenen we af en de fles sangría blijft onaangeroerd staan

‘Eso es un regalo,’ laat ze ons weten. Dat overkomt je ook niet elke dag wanneer je boodschappen doet en je er een fles sangría zomaar gratis bovenop krijgt! Wat een warm volkje toch die Spanjaarden …

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud