Spanje staat voor grote uitdaging met drie zonsverduisteringen de komende jaren

Spanje staat voor grote uitdaging met drie zonsverduisteringen de komende jaren
Beeld: via canva.com

Spanje staat voor grote uitdaging met drie zonsverduisteringen de komende jaren

Het is een natuurlijk fenomeen dat jammer genoeg niet vaak voorkomt. De maan schuift precies voor de zon en even gaat het licht uit op een deeltje van de aarde. Spanje heeft er de komende jaren drie op het programma staan. Een erg uitzonderlijke gebeurtenis die grote uitdagingen met zich meebrengt.

Net zoals na de Olympische Spelen het gastland de fakkel doorgeeft aan de andere, geeft Noord-Amerika na de zonsverduistering op 8 april dit keer de fakkel door aan Spanje. Het is namelijk daar dat op 12 augustus 2026 de volgende totale zonsverduistering het best te zien zal zijn. 

Een wonderbaarlijk natuurfenomeen dat echter met enkele risico’s gepaard gaat. Hoe ga je om met de massa mensen die het op de been brengt? En wat met de fraude rond de onmisbare zonnebrillen? In Noord-Amerika hebben ze hun les geleerd, de vraag is nu of Spanje er ook wat van opsteekt.

Sommigen hebben het over dé astronomische gebeurtenis van de eeuw, want een jaar later krijgt Spanje namelijk nog een zonsverduistering cadeau door een ongelooflijk toeval. 

Dat moet gebeuren op 2 augustus 2027, net zoals in augustus 2026 opnieuw midden in het toeristisch hoogseizoen. In januari 2028 volgt er nog eentje, maar dat zal geen volledige verduistering zijn. 

Joaquín Alvaro van de Federatie van Astronomische Verenigingen waarschuwt: “Dit is een grote kans, maar er zullen ook monsterfiles ontstaan en het risico op bosbranden zal groot zijn”.

De eerste uitdaging is die van de zonnebrillen. In principe kan je die kopen voor iets meer dan een euro. Maar er zijn geen Spaanse bedrijven die ze maken en er zullen zo’n 50 miljoen stuks van nodig zijn. De brillen zijn eenvoudig te produceren, maar moeten door een kwaliteitscontrole voor ze op de markt mogen. Zonder snelle aankoop wordt dat dus een ramp. 

Daarbovenop vergroot tijdens massabijeenkomsten op het hoogtepunt van de zomer de kans op bosbranden, zonneslagen en uitdrogingsverschijnselen aanzienlijk. Op het einde spelen ook de weersomstandigheden een grote rol in wat de beste plek is om de verduistering mee te maken. Ook dat maakt de planning erg moeilijk voor de overheid.

Ga naar de inhoud