Villajoyosa aan de Costa Blanca gekozen tot beste “Verborgen Parel van Europa”

Villajoyosa aan de Costa Blanca gekozen tot beste "Verborgen Parel van Europa"
Beeld: via canva.com

Villajoyosa aan de Costa Blanca gekozen tot beste “Verborgen Parel van Europa”

Het kleurrijke kuststadje Villajoyosa aan de Costa Blanca in de provincie Alicante is uitgeroepen tot de Beste Verborgen Parel van Europa in 2024 volgens de reiswebsite European Best Destinations. Deze beschermde vissershaven met een rijke maritieme geschiedenis en chocoladetraditie onthult een verborgen schat aan prachtige stranden, kleurrijke architectuur en een levendige cultuur.

Het oude centrum van Villajoyosa ( in het Valenciaans en officieel: La Vila Joiosa) is een waar kleurenfestijn, met huizen in allerlei felle tinten zoals geel, blauw en rood. Deze traditie stamt uit de tijd dat visserslieden hun huizen in opvallende kleuren schilderden om ze vanaf zee te kunnen herkennen. De smalle, kronkelige straatjes van de oude stad nodigen uit tot een ontspannen wandeling. Dwaal door de kleurrijke steegjes en ontdek verborgen pleintjes en gezellige terrassen.

Hoewel een groot deel van de oude stadsmuren is verdwenen, zijn er nog twee overblijfselen te bewonderen. Deze muurfragmenten, daterend uit de 16e eeuw, getuigen van de rijke verdedigingsgeschiedenis van Villajoyosa.

Villajoyosa is nauw verbonden met de Middellandse Zee, met een kustlijn van twaalf kilometer en dertien prachtige stranden. Het stadje heeft een levendige vissershaven, scheepswerven en een jachthaven, waardoor het maritieme erfgoed overal voelbaar is.

Een wandeling over de boulevard langs de kust is een must om de maritieme ziel van Villajoyosa te ervaren. Geniet van de frisse zeelucht, de geur van vis en de kleurrijke vissersboten in de haven.

Om de kustlijn te beschermen tegen vijandige aanvallen, werd in de 15e en 16e eeuw, tijdens de heerschappij van Filips II, een defensief systeem van kastelen en wachttorens gebouwd. Vandaag de dag blijven twee van deze wachttorens bewaard: de Torre de l’Aguiló en de Torre del Xarco.

Chocoladetraditie

Villajoyosa is de geboorteplaats van een van de meest gerenommeerde chocolademerken van Spanje: Valor. Dit bedrijf, opgericht in 1881, heeft een rijke geschiedenis die bezoekers kunnen ontdekken in het gratis toegankelijke Museo del Chocolate Valor.

In dit museum, gelegen in de voormalige chocoladefabriek, leren bezoekers alles over de productie en geschiedenis van chocolade. Interactieve exposities en proefsessies maken het tot een smakelijke ervaring. Naast het museum zijn er talloze winkeltjes in de oude stad waar chocoladeliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Ga naar de inhoud