Analyse van smartphone apps om het parkeren in Spanje te betalen (2018)

Oeps ... foto ontbreekt!

Analyse van smartphone apps om het parkeren in Spanje te betalen (2018)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn in Spanje steeds meer plaatsen waar men dient te betalen voor het parkeren, iets wat door de gemeenten geregeld wordt. Normaal gesproken dien je in een betaalpaal de euromunten te stoppen om te betalen voor het parkeren. Er zijn echter steeds meer gemeenten die de betaling ook toestaan via speciale apps voor de smartphones. Al lijkt het een makkelijke manier van betalen, het is (nog) niet perfect.

Om gebruik te maken van de smartphone apps op zowel iOS alsook Android telefoons moet je dus als eerste een moderne smartphone hebben die via geolocatie (GPS) de plaats kan bepalen waar je op dat moment parkeert. Daarnaast dien je jezelf te registreren met een e-mailadres voor o.a. de tickets of facturen en moet de gebruiker een credit- of debit card hebben om te kunnen betalen via de smartphone app. Deze gegevens worden opgeslagen in de app en dus ook bij het bedrijf van wie deze app is.

Voordelen

Het bovengenoemde kan dus een belemmering zijn voor het gebruik van de parkeer-apps maar uiteraard zijn er ook voordelen. Zo zijn deze “apps para aparcar” makkelijk te installeren, zijn ze snel in gebruik en betaal je voor de tijd dat je ergens geparkeerd staat, per minuut en dus de echte tijd dat je ergens staat.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen zoals dat elke gemeente een andere app toestaat om te parkeren en dat er bij sommige gemeenten sinds kort een commissie van vaak 10% gevraagd wordt, zoals recent is gebleken in Madrid. Er zijn inmiddels meerdere apps te vinden in Spanje maar ze werken wellicht niet op die ene plaats waar je graag zou willen.

Deze parkeer-apps gelden alleen voor de parkeerplaatsen op straat dus in de meeste gevallen niet voor overdekte parkeergarages die meestal (maar niet altijd) privé eigendom zijn. Sommige apps staan het echter ook toe om in parkeergarages te betalen.

Hoe werkt het

Je download een smartphone app via de iOS of Android app stores en installeert deze om daarna de verplichte gegevens zoals automerk, kenteken, naam, e-mailadres en betaalkaartgegevens in te vullen. Om te weten welke app je kunt gebruiken in jouw Spaanse gemeente die je op onderzoek uit te gaan maar dit staat meestal op de betaalpaal (parquímetro) aangegeven.

Nadat alles geïnstalleerd en geregistreerd is op je smartphone kun je de parkeer-app gaan gebruiken door op de plaats waar je parkeert de app te starten die als eerste via de GPS de locatie zal gaan zoeken. Klopt deze, dan kun je de app starten waarna de teller gaat lopen. Op het moment dat je weer weg wilt rijden stop je de app en heb je vaak de keuze om een ticket of factuur via e-mail opgestuurd te krijgen.

De dienstdoende parkeerwacht zal als er geen papieren ticket te zien is achter de autoruit het kenteken intoetsen of daar een foto van maken om te achterhalen of het parkeren geregistreerd is via een smartphone app. Mocht dat het geval zijn dan is er niets aan de hand, is dat niet zo dan zal je een waarschuwing en daarna een boete krijgen. Mocht er iets fout zijn gegaan dan kun je in de meeste gevallen via de app dat aangeven om een boete te annuleren. Alles staat immers via de app geregistreerd.

Analyse

Bij onze analyse hebben we alleen gekeken naar bij de Nederlanders en Belgen populaire steden en dorpen omdat de lijst anders erg groot zou gaan worden. De kans is aanwezig dat we ons vergissen (we kunnen niet overal aanwezig zijn) en tips van lezers zijn uiteraard altijd welkom.

Madrid

In Madrid kun je op dit moment gebruik maken van twee apps, te weten e-park,  ElParking en Telpark. Recent is gebleken dat beide parkeer-apps zijn begonnen met het vragen van een 10% commissie die bovenop de parkeerprijs komt.

Barcelona

In Barcelona kun je betalen (blauwe zones) met de apparkB, de app van de gemeente zelf. Dit kan ook via de app EasyPark.

Zaragoza

In de Aragonese hoofdstad Zaragoza is het mogelijk het parkeren te betalen met de eigen Zaragoza ApParca, volgens deskundigen een van de betere parkeer-apps.

Valencia

In de stad Valencia kan in de blauwe en oranje zone betaald worden met de smartphone app Telpark.

Alicante

Ook in Alicante is het mogelijk te betalen voor het parkeren in de blauwe en oranje zones met de Moviltik app.

Málaga

In de Andalusische stad Málaga zijn er twee apps waarmee je kunt betalen, de Telpark app en de Smassa app.

Sevilla

In de Andalusische hoofdstad Sevilla is het mogelijk te betalen met de Presto Parking app en de eigen Apparkya app.

Andere steden en dorpen

Naast de grotere steden die hierboven zijn omschreven zijn er uiteraard nog meer apps die gelden voor veel meer steden en dorpen in Spanje, deze behandelen we hier in het kort.

Telpark app

Deze Telpark app is een van de meest gebruikte in Spanje en geldt onder andere in de volgende steden en dorpen: Almería, Arganda del rey, Avila, Ayamonte, Béjar, Benavente, Castelló d’Empúries, Ciudad Real, Corbera de Lobregat, Fuengirola, Guadalajara, Huelva, Huesca, Jaca, León, Lepe, Majadahonda, Mollerussa, Ontinyent, Palencia, Palma, Pamplona, Peñíscola, Segorbe, Tafalla, Tarragona, Toledo, Tossa de Mar, Tudela, Utrera, Valdepeñas, Zafra.

Elparking

Met de Elparking app kun je in parkeergarages betalen maar ook de blauwe en oranje zones in onder andere: Alaior, Benissa, Burgos, Cabra, Calvía, Cartagena, Ciudad Real, Ciutadella (Menorca), Cuenca, Gijón, Granollers, Guardamar del Segura, Ibiza/Eivissa, l’Ampolla, Lerida, Loja, Manresa, Manzanares, Mataró, Monzón, Motril, Murcia, Oliva, Oviedo, Playa de Aro, Ripoll, Sabadell, Salamanca, Salobreña, Salou, San Sebastian, Sant Andreu de la Barca, Sant Pol de Mar, Sant Sadurni d’Anoia, Tarifa, Teruel, Vila-Seca, Vinyols i Els Arcs.

e-Park

De e-Park app kan gebruikt worden in onder andere: A Coruña, Almuñécar, Castro Urdiales, Córdoba, Girona, Granada, Marbella, Orihuela, Santander, Segovia, Santiago de Compostela, Teruel.

EasyPark

Met EasyPark kun je niet alleen in Spanje betalen maar ook in andere landen waaronder Nederland. In Spanje kun je EasyPark gebruiken in onder andere: Albacete, Calpe, Mérida, Requena, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Viladecans.

Aparcar App

De Aparcar app kan voorlopig alleen gebruikt worden in de kustplaats Cambrils en de stad Reus.

Whoosh

Met de Whoosh app is het mogelijk te betalen in onder andere Benidorm, Figueras, Tarragona en Ceuta.

We hebben geprobeerd een zo best mogelijke lijst van parkeer-apps samen te stellen maar uiteraard is het mogelijk dat er apps niet op deze lijst staan en er ook steden en dorpen ontbreken.

Ga naar de inhoud