Badplaats Salou vecht voor eigen treinstation maar gaat er op achteruit

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – De bekende badplaats Salou aan de Costa Dorada zal voor het einde van dit jaar geen eigen treinstation meer hebben aangezien er een nieuw spoor aangelegd is wat met een bocht om de kustplaats heen gaat. Het is al jaren een wens en een streven om de spoorlijn uit het centrum van de kustplaats weg te halen maar dat streven heeft dus nu vergaande gevolgen.

Al tientallen jaren wil de gemeente Salou dat de vervelende spoorlijn door het centrum van de badplaats verdwijnt. Deze spoorlijn zorgt dagelijks voor veel opstoppingen bij de spoorwegovergangen waardoor auto’s, fietsers en wandelaars vaak veel te lang stil staan en er soms dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Salou heeft twee treinstations, die in het centrum van de stad en die van pretpark Portaventura. Het hoofdtreinstation zal verdwijnen maar Portaventura zal nog wel enkele treinen krijgen en omgetoverd worden naar Salou-Portaventura.

Nieuw spoor

Nog voor het einde van dit jaar zal de nieuwe spoorlijn genaamd Corredor del Mediterraneo in gebruik genomen gaan worden waardoor niet meer alle treinen langs de kust zullen rijden tussen de gemeente l’Hospitalet de l’Infant en het hogesnelheidstrein station van Camp de Tarragona. Geweldig nieuws natuurlijk voor de inwoners van deze gebieden aangezien het nu stukken rustiger zal gaan worden en er geen opstoppingen meer zullen zijn.

Het nadeel is echter dat het oude treinstation van Salou niet aan de nieuwe spoorlijn ligt en er slechts een aftakking gemaakt wordt naar het Portaventura treinstation, iets wat jaren geleden door het pretpark zelf werd aangelegd. Het gaat om slechts een platform gelegen langs het eenbaans-spoor waar slechts enkele banken staan, een overkapping en een kaartjesmachine.

Investering

In de toekomst moet dit het Salou-Portaventura treinstation gaan worden maar dat gaat de gemeente veel geld kosten. Er zijn geen parkeerplaatsen, er is geen stationsgebouw met toiletten, bar, loketten etc. en er is slechts een spoor welke richting het zuiden doodloopt na de opening van de nieuwe Corredor del Mediterraneo spoorlijn.

Verbindingen

Dit houdt in dat er in de toekomst alleen enkele treinen zullen stoppen die een verbinding maken met Tarragona en Barcelona. In de toekomst moeten er 28 verbindingen zijn (14 heen en 14 terug) waarvan slechts 8 (4 heen en 4 terug) naar Barcelona gaan en de overige 20 verbindingen (10 heen en 10 terug) bestaan uit de RT1 lijn tussen Salou en Tarragona.

Naar het zuiden

In de toekomst zijn er geen treinen meer mogelijk vanuit Salou naar het zuiden zoals Cambrils, Tortosa, Valencia en nog verder. Om naar het zuiden te reizen zullen treinpassagiers naar het nieuw gebouwde treinstation van Cambrils moeten gaan omdat de nieuwe Corredor del Mediterraneo daar wel stopt.

Plannen

De gemeente Salou heeft grootse plannen met het “nieuwe” treinstation Salou-Portaventura waar ook het nieuw te bouwen busstation dichtbij moet komen te liggen Maar feit is dat ze er met treinverbindingen en service flink op achteruit gaan.

De gemeente geeft de schuld aan het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling omdat ze geen rekening hebben gehouden met Salou terwijl het ministerie aangeeft dat de gemeente altijd op de hoogte is geweest van de plannen en juist met de wensen rekening heeft gehouden door de nieuwe spoorlijn met een boog om de badplaats heen te leggen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.