Er worden meer dan 160 talen gesproken op de Balearen eilanden

Oeps ... foto ontbreekt!

Er worden meer dan 160 talen gesproken op de Balearen eilanden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Naast het Spaans (castiliaans), het balear ofwel catalán balear (Balearen Catalaans) en de Catalaanse dialecten mallorquin (op Mallorca), menorquin (op Menorca) en ibicenco (op Ibiza en Formentera) worden er in totaal 160 talen gesproken op de Balearen eilanden. Sinds 2010 is het aantal gesproken talen op de Balearen aanzienlijk gestegen door de migratie.

Op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera worden in totaal 160 talen gesproken. Hieronder bevinden zich de oorspronkelijke talen, ofwel het Spaans en een verbasterde vorm van Catalaans maar ook het Engels, Duits en het Arabisch wat steeds meer te horen is op de eilanden.

Dit komt door de immigratie van buitenlanders die naar een van de eilanden verhuizen om daar of het hele jaar of een deel van het jaar te wonen. De grootste groep buitenlandse inwoners zijn de Britten, Duitsers en Arabieren omdat van elke nationaliteit er ongeveer 20.000 wonen en deze talen zijn dan ook veel te horen op straat op de Balearen eilanden.

Er zijn echter nog meer talen zoals het Chinees (met name het mandarijn en wu), Frans, Punjab (India), Tagalog (Filipijnen), Igbo (Nigeria), Wolof (Senegal en Gambia), Bambara (Mali), Italiaans en uiteraard het Nederlands (Nederland en België).

Het is niet vreemd dat er veel vreemde talen gesproken worden op de Balearen aangezien één op de zes inwoners inmiddels ergens anders dan op de Balearen eilanden geboren is of ergens anders vandaan komt.

Er komen steeds meer buitenlanders wonen op de Balearen wat ervoor zorgt dat er dus ook mee talen gesproken worden want een groot deel van deze buitenlanders spreekt weliswaar het Spaans of Catalaans maar zal de eigen gesproken taal ook gebruiken.

Ga naar de inhoud