skip to Main Content
Wijzigingen Spaanse ITV (APK) voertuigen keuring
Pixabay

Wijzigingen Spaanse ITV (APK) voertuigen keuring

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wijzigingen ITV voertuigen keuring in Spanje

Pixabay

MADRID – Sinds maandag 21 mei zijn er wijzigingen bij de Spaanse APK keuring beter bekend als Inspección Técnica de Vehículos of ITV afgekort. De wijzigingen moeten de Spaanse verplichte keuring van gemotoriseerde voertuigen Europeser maken waarbij het milieu en veiligheid steeds belangrijker wordt. Ook het invoeren van auto’s is makkelijker geworden en er zijn wijzigingen voor oldtimers.

De Spaanse ITV stations zijn vanaf nu (of worden geleidelijk aan) beter uitgerust met moderne metingsapparatuur om het diagnostisch systeem aan boord van auto’s na het bouwjaar 2006 te controleren. Zo kan men de voertuigelektronica, ESP, ABS, airbags, systeemidentificatie, kilometerstand, gordelspanners, verlichtingssystemen en signalering beter, sneller en efficiënter controleren.

Milieu

Er wordt bij de voertuigen ook beter gecontroleerd op de uitstoot die direct effect heeft op het milieu, zeker in het geval van diesels waarbij men bij de moderne voertuigen gebruik kan maken van het diagnosesysteem en de boordcomputer van het voertuig.

Flexibel

Er komt echter ook meer flexibiliteit. Zo is het mogelijk om tot een maand voor de datum van overschrijding van de ITV datum al het voertuig te laten keuren. Mocht een eigenaar van een voertuig niet door de eerste keuring heen komen, kan men kiezen om 15 dagen later de herkeuring bij een andere keuringsstation te doen om de ITV te vergemakkelijken.

Invoeren

Mocht iemand een voertuig in het buitenland kopen en deze willen invoeren naar Spanje dan heeft men ook meer flexibiliteit. De verplichte technische inspectie kan in veel gevallen komen te vervallen waarbij het alleen nodig is om de juiste documenten om te zetten om zo ook te controleren of een voertuig wel of niet gestolen is. De APK van het land van verkoop kan in veel gevallen dus al voldoende zijn om zo een extra (dure) technische inspectie te voorkomen.

Oldtimers

Oudere voertuigen die een leeftijd hebben van 30 jaar of meer zullen vanaf dit jaar “vehículo histórico” gaan heten. Dat was tot aan de wijziging alleen geldig voor auto’s vanaf 25 jaar, met andere woorden de voertuigen moeten vijf jaar ouder zijn om als historisch model de boeken in te gaan. Met deze maatregel past de Spaanse keuringsdienst zich aan de Europese norm aan.

De ITV

De ITV voor alle voertuigen in Spanje is verplicht en het bewijs daarvan dient altijd duidelijk zichtbaar te zijn op de voorruit, in het geval van voertuigen met een ruit, of op de vooras, van bijvoorbeeld scooters en motors.

Mocht de politie controleren dan kijkt men als eerste naar de ruit/vooras en de sticker die voor elk jaar een andere kleur heeft en daarnaast het jaar en maand aangegeven staan. Voldoe je niet aan de ITV of is deze verlopen dan kun je flinke boetes verwachten.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar.

Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Heb je een voertuig hebben met een Nederlands kenteken en wil je die in Spanje laten keuren, dan kan dat met speciale toestemming van de RDW. Deze ITV keuring kan o.a. plaatsvinden in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en in Sevilla. Meer informatie hierover is HIER te vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Gisteren blij verrast het artikel gelezen over makkelijker auto invoeren, vandaag geïnformeerd bij itv maar die wisten helaas van niks? Heeft u een broodje aap verhaal gepubliceerd of is hier iets anders aan de hand?
  Ik lees graag uw reactie.
  Mvg Peter

 2. Een Nederlandse auto kan je in Spanje voor de apk laten keuren (niet overal), maar is er iets bekend van een Spaanse auto te laten keuren in Nederland.

 3. Beste Remco,

  kunnen belgen hun wagen ook in spanje de jaarlijkse keuring laten doorlopen ?

  MVG,
  Guy

  1. Je gaat toch niet helemaal van België naar Spanje rijden om je wagen te laten keuren??

  2. ja u kunt in bepaalde stations uw belgische wagen laten keuren maar als u in belgie komt moet dat opnieuw
   don juan

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken