skip to Main Content
Wat verdienen burgemeesters in Spanje
123rf

Wat verdienen burgemeesters in Spanje

MADRID – Op zondag 26 mei zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Spanje waarbij ook nieuwe burgemeesters gekozen worden. De baan van een burgemeester van een grote stad wordt in Spanje als zeer belangrijk gezien waarbij er burgemeesters zijn die meer verdienen dan ministers van de Spaanse regering en de premier van Spanje. Maar over welke jaarsalarissen hebben we het dan?

Terwijl de burgemeester van de hoofdstad van Spanje Madrid een salaris heeft van 101.000 euro per jaar zijn er 2.700 burgemeesters in Spanje die geen enkele vergoeding krijgen voor hun functie. De Spaanse overheid heeft een lijst bekend gemaakt met daarop de jaarsalarissen van de burgemeesters in diverse grote Spaanse steden.

Spanje heeft 8.123 gemeenten die in principe allemaal een burgemeester hebben en die in principe allemaal een vergoeding krijgen voor deze functie van ‘alcalde’. Volgens de gegevens van het Ministerio de Política Territorial y Función Pública zijn er van de 6.680 gemeenten waar gegevens van bekend zijn er 4.110 die aangeven een salaris te krijgen en 2.571 gemeenten waar geen salaris is voor de burgemeester.

Het is bekend dat de actuele burgemeester van Madrid Manuela Carmena 101.000 euro verdient maar er zijn andere grote steden zoals Barcelona, Granada, Oviedo, San Sebastián en Cádiz die geen jaarsalarissen bekend hebben gemaakt.

De krant Público heeft echter uitgezocht dat de huidige burgemeester van Barcelona Ada Colau zo’n 100.000 euro bruto per jaar verdient.  De burgemeester van Bilbao heeft een jaarsalaris van 91.318,28 euro bruto en die van Valencia 82.602,94 euro. Verder staan er op de lijst van grote steden nog de burgemeesters van Murcia met een jaarsalaris van 73.331,53 euro en Zaragoza met 75.749,94 euro.

Burgemeesters van andere steden verdienen jaarlijks minder dan 65.000 euro zoals in Málaga met 64.062,74 euro bruto of Sevilla met 61.033,98 euro, Las Palmas de Gran Canaria met 60.171,30 euro en Palma de Mallorca met 58.539,18 euro.

Er moet wel bijgezegd worden dat de burgemeesters van de politieke partij Podemos (en de verschillende gelinkte partijen) zoals in Madrid, Barcelona en Cádiz een deel van hun salaris aan sociale projecten doneren waardoor ze zelf dus in principe minder verdienen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. EEN BRUTO BEDRAG IS GEEN NETTO EN DAAR KAN MEN NIETS MEE KOPEN.MEN SPREEKT ALTIJD VAN BRUTO OOK BIJ ONS IN BELGIE MAAR DAAR HEEFT NIEMAND IETS AAN.IEDEREEN WIL GRAAG HET NETTO KENNEN EN DAT IS EERLIJKE INFORMATIE.

  1. Zeg Carlo, niet zo schreeuwen joh. Je snapt toch zeker wel dat dit voor iedereen anders kan zijn i.v.m. persoonlijke omstandigheden.

 2. en wat die mensen van Podemos schenken aan de organisaties waar hun vrienden werken , is dat ook aftrekbaar van hun belastingen ??

  1. Ze kunnen het aftrekken van de belasting zodat ze onder de streep netto bijnatoch redelijk hetzelfde overhouden, maar er bovendien goed opstaan voor hun ‘vrienden’??

  2. Pablo Iglesias, de leider van Podemos, woont er anders aardig van. Een villa van 260 m4 in een nationaal park. Waarde iets van 700.000 euro.

 3. Swiebertje gezocht!!
  Echt een ere-baan dus. Loonniveau is in Spanje sowieso al lager publieke functies blijven slecht betaalde functies t.o.v. de verantwoordelijkheid!

  1. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet hè.
   Auto met chauffeur, onkosten- declaraties, villa met personeel en wellicht het belangrijkste, corruptie!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by