Wat verdienen burgemeesters in Spanje

Wat verdienen burgemeesters in Spanje
Beeld: 123rf

Wat verdienen burgemeesters in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag 26 mei zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Spanje waarbij ook nieuwe burgemeesters gekozen worden. De baan van een burgemeester van een grote stad wordt in Spanje als zeer belangrijk gezien waarbij er burgemeesters zijn die meer verdienen dan ministers van de Spaanse regering en de premier van Spanje. Maar over welke jaarsalarissen hebben we het dan?

Terwijl de burgemeester van de hoofdstad van Spanje Madrid een salaris heeft van 101.000 euro per jaar zijn er 2.700 burgemeesters in Spanje die geen enkele vergoeding krijgen voor hun functie. De Spaanse overheid heeft een lijst bekend gemaakt met daarop de jaarsalarissen van de burgemeesters in diverse grote Spaanse steden.

Spanje heeft 8.123 gemeenten die in principe allemaal een burgemeester hebben en die in principe allemaal een vergoeding krijgen voor deze functie van ‘alcalde’. Volgens de gegevens van het Ministerio de Política Territorial y Función Pública zijn er van de 6.680 gemeenten waar gegevens van bekend zijn er 4.110 die aangeven een salaris te krijgen en 2.571 gemeenten waar geen salaris is voor de burgemeester.

Het is bekend dat de actuele burgemeester van Madrid Manuela Carmena 101.000 euro verdient maar er zijn andere grote steden zoals Barcelona, Granada, Oviedo, San Sebastián en Cádiz die geen jaarsalarissen bekend hebben gemaakt.

De krant Público heeft echter uitgezocht dat de huidige burgemeester van Barcelona Ada Colau zo’n 100.000 euro bruto per jaar verdient.  De burgemeester van Bilbao heeft een jaarsalaris van 91.318,28 euro bruto en die van Valencia 82.602,94 euro. Verder staan er op de lijst van grote steden nog de burgemeesters van Murcia met een jaarsalaris van 73.331,53 euro en Zaragoza met 75.749,94 euro.

Burgemeesters van andere steden verdienen jaarlijks minder dan 65.000 euro zoals in Málaga met 64.062,74 euro bruto of Sevilla met 61.033,98 euro, Las Palmas de Gran Canaria met 60.171,30 euro en Palma de Mallorca met 58.539,18 euro.

Er moet wel bijgezegd worden dat de burgemeesters van de politieke partij Podemos (en de verschillende gelinkte partijen) zoals in Madrid, Barcelona en Cádiz een deel van hun salaris aan sociale projecten doneren waardoor ze zelf dus in principe minder verdienen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.