Veel last van hooikoorts in tientallen provincies in Spanje

Veel last van hooikoorts in tientallen provincies in Spanje
Beeld: Freepik

Veel last van hooikoorts in tientallen provincies in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 27 Spaanse provincies in diverse autonome regio’s bevinden zich op dit moment in een rood of oranje niveau wat betreft de graspollen- of boompollenallergie  wat beter bekend staat als hooikoorts. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 zijn dat 7 provincies meer waar men veel last heeft van hooikoorts (alergia al polen).

In Spanje hebben zo’n 8 miljoen inwoners last van hooikoorts (alergia al polen) wat neerkomt op 1 op de 4 personen of 25% van de bevolking. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten die in de lente beginnen te groeien. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. 

Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals huisstofmijtallergie (alergia a los ácaros del polvo). Het vervelende dit jaar is dat de hooikoorts periode samenvalt met die van het coronavirus waardoor veel mensen twijfels kunnen hebben over waar men last van heeft.

Gebieden 

De meeste hooikoorts met niveau rood (rojo) is te merken in de autonome regio’s Asturië, Baskenland, regio Madrid, La Rioja, Extremadura, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Andalusië en Murcia. In de regio’s Aragón, Catalonië, Cantabrië, Balearen en in de provincie Lugo (Galicië) en Málaga (Andalusië) geldt niveau oranje (naranja). In de provincies A Coruña, Pontevedra, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Almería en Cádiz heeft men het minste last van hooikoorts met niveau groen (verde).

pollen
Beeld: ElTiempo.es

De verantwoordelijken van het Comité de Aerobiología de la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica (Seaic) laten op de speciale website dagelijks zien hoe de hooikoorts situatie is in Spanje, zeg maar een hooikoorts-radar met drie niveaus:

  • Rood (rojo) – veel pollen (alto) met 50 pollen per kubieke meter
  • Oranje (naranja) – redelijk veel pollen (medio) met 10-50 pollen per kubieke meter
  • Groen (verde) – geen tot weinig pollen (bajo) met minder dan 10 pollen per kubieke meter
Ga naar de inhoud