Veel last van hooikoorts in tientallen provincies in Spanje

Veel last van hooikoorts in tientallen provincies in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – 27 Spaanse provincies in diverse autonome regio’s bevinden zich op dit moment in een rood of oranje niveau wat betreft de graspollen- of boompollenallergie  wat beter bekend staat als hooikoorts. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 zijn dat 7 provincies meer waar men veel last heeft van hooikoorts (alergia al polen).

In Spanje hebben zo’n 8 miljoen inwoners last van hooikoorts (alergia al polen) wat neerkomt op 1 op de 4 personen of 25% van de bevolking. Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten die in de lente beginnen te groeien. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. 

Hooikoorts is seizoensgebonden, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals huisstofmijtallergie (alergia a los ácaros del polvo). Het vervelende dit jaar is dat de hooikoorts periode samenvalt met die van het coronavirus waardoor veel mensen twijfels kunnen hebben over waar men last van heeft.

Gebieden 

De meeste hooikoorts met niveau rood (rojo) is te merken in de autonome regio’s Asturië, Baskenland, regio Madrid, La Rioja, Extremadura, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Andalusië en Murcia. In de regio’s Aragón, Catalonië, Cantabrië, Balearen en in de provincie Lugo (Galicië) en Málaga (Andalusië) geldt niveau oranje (naranja). In de provincies A Coruña, Pontevedra, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Almería en Cádiz heeft men het minste last van hooikoorts met niveau groen (verde).

Beeld: ElTiempo.es

De verantwoordelijken van het Comité de Aerobiología de la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica (Seaic) laten op de speciale website dagelijks zien hoe de hooikoorts situatie is in Spanje, zeg maar een hooikoorts-radar met drie niveaus:

  • Rood (rojo) – veel pollen (alto) met 50 pollen per kubieke meter
  • Oranje (naranja) – redelijk veel pollen (medio) met 10-50 pollen per kubieke meter
  • Groen (verde) – geen tot weinig pollen (bajo) met minder dan 10 pollen per kubieke meter

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb er ook enorm veel last van! Iemand ervaring met middelen van de Farmacia die goed werken?

Wat bij mij goed helpt is REACTINE (Cetirizina/Pseudoefedrina) te koop bij de Farmacia. Sterkte!

Dankjewel ik ga het uitproberen 🙂

Ik neem al verschillende jaren Rupatadina (zo verkrijgbaar of op recept, in verschillende merknamen zoals Rupatadina Cinfa, Rupafin, etc) en dat werkt ook goed. Van cetirizina werd ik enorm slaperig / suf, dat heb ik hier niet bij.

Is vervelend, maar goed voor je immuunsysteem. wat pilletjes, of een spuit..

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.