Spanje presenteert ‘España 2050’ een langetermijnstrategie om het land te moderniseren

Spanje presenteert ‘España 2050’ een langetermijnstrategie om het land te moderniseren
Beeld: La Moncloa

Spanje presenteert ‘España 2050’ een langetermijnstrategie om het land te moderniseren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op donderdag heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez samen met de vier vicepremiers het langetermijnplan ‘España 2050’ gepresenteerd. Het gaat om een overzicht van strategische vooruitzichten die voor het eerst door een regering worden gepresenteerd. Met het plan ‘Spanje 2050’ probeert men het land te omschrijven zoals het er over 30 jaar zou moeten uitzien.

Het plan ‘España 2050’ is geen verzinsel van de Spaanse regering maar een werk en onderzoek van 100 onderzoekers met een erkend prestige en uit verschillende academische disciplines die gedurende 12 maanden belangeloos aan het project hebben gewerkt. Het geheel werd gecoördineerd door o.a. het Oficina Nacional de Prospectiva y Estrategia en de Spaanse Centrale Bank.

Premier Pedro Sánchez sprak tijdens de presentatie over een tweede transitie (segunda transición) want 40 jaar geleden werd besloten hoe men Spanje moest transformeren toen het land een democratie werd en nu wil men met dit plan laten zien hoe Spanje er over 30 jaar in 2050 uit kan zien.

De uitgebreide studie bestaat in feite uit 50 doelstellingen die Spanje in 2050 zou moeten bereiken als Spanje zich als een van de meest geavanceerde landen van Europa wil profileren. Naast de 50 doelstellingen zijn er ook 9 uitdagingen voor het land om aan te werken waaronder:

  • Productiever zijn om beter te groeien
  • Educatieve voorhoede veroveren
  • Opleiding van de bevolking verbeteren
  • Koolstofneutrale, duurzame en veerkrachtige samenleving worden
  • Evenwichtige, eerlijke en duurzame territoriale ontwikkeling
  • Verzorgingsstaat voorbereiden op een langere samenleving
  • Tekortkoming arbeidsmarkt oplossen en moderniseren
  • Armoede en ongelijkheid verminderen
  • Fundamenten toekomstig welzijn verbreden

Terwijl Pedro Sánchez met het plan ‘España 2050’ aan de wereld en aan de inwoners van Spanje wil laten zien dat Spanje voorop willen lopen in de transformatie naar een modern land binnen Europa is er ook veel kritiek.

Zo spreekt de belangrijkste oppositiepartij Partido Popular over een plan wat nergens naartoe gaat zolang als de huidige problemen van Spanje niet worden opgelost. De regering-Sánchez zou eerst eens aan 2021 moeten denken in plaats van 2050, aldus de PP.

Hoe dan ook, 30 jaar is nog ver weg maar als je wilt weten hoe het hele plan er gedetailleerd uit ziet dan kun je HIER naar de speciale website gaan en het plan ‘España 2050’ in PDF downloaden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.