Aragón wil verbonden worden met het Europees fietsroutenetwerk EuroVelo

Aragón wil verbonden worden met het Europees fietsroutenetwerk EuroVelo
Beeld: 123rf & EuroVelo

Aragón wil verbonden worden met het Europees fietsroutenetwerk EuroVelo

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Als het aan de regionale overheid van Aragón ligt moet deze autonome regio ook verbonden worden met het Europese fietsroutes.-netwerk EuroVelo. Het gaat hier om een netwerk van bewegwijzerde Europese fietsroutes. Het doel van het netwerk is het bevorderen van toerisme op de fiets. Aragón wil deel uitmaken van een route die van Lissabon in Portugal, Madrid in Spanje, de drie provinciale hoofdsteden van Aragón, Teruel, Zaragoza en Huesca via de Somportpas in de Pyreneeën naar Toulouse in Frankrijk gaat. 

Zoals op onderstaande kaart van Aragón te zien is, zou de route in deze autonome regio starten in Albarracin (Teruel) en via de provinciale hoofdstad Teruel via Alfambra, Utrillas naar Belchite, de regionale hoofdstad Zaragoza en Zuera gaan. De EuroVelo route vervolgt haar weg via de stad provinciale hoofdstad Huesca naar Jaca om via Canfranc en de Somport bergpas Spanje te verlaten en Frankrijk binnen te gaan om te eindigen bij Toulouse. 

Op dit moment bestaat het EuroVelo-netwerk uit 17 routes (al gaat de nummering van route 1 naar 19, routes 16 en 18 ontbreken in de lijst) met in totaal meer dan 90.000 kilometer aan fietsroutes. Spanje is met de rest van Europa verbonden via drie routes: Atlantische Kustroute (EV1) van de Noordkaap naar Sagres in Portugal met in totaal 11.150 km; Pelgrimsroute (EV3) van Trondheim naar Santiago de Compostela met in totaal 5.122 km; Middellandse Zeeroute (EV8) van Cádiz in Spanje naar Athene van in totaal 5.888 km. KLIK HIER voor de Spaanse EuroVelo website (ConBici)

Het is nog niet bekend welke nummering de nieuw te ontwikkelen route zal krijgen maar dat zou eventueel 16 of 18 kunnen zijn. Verder moet nog beslist worden welke route deze precies zal afleggen en of Aragón opgenomen wordt, iets dat beslist wordt door de European Cyclists’ Federation (ECF).

kaarteurovelo

EuroVelo route 1: Atlantische Kustroute

11.150 kilometer van Noorwegen via het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Spanje naar Portugal. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Irún (Baskenland), Pamplona (Navarra), Logroño (la Rioja), Burgos, Palencia, Valladolid, Zamora, Salamanca (Castilië en León), Cáceres, Zafra (Extremadura), Huelva, Ayamonte (Andalusië). Tot El Real de la Jara (Sevilla, Andalusië) wordt de route aangegeven via de EuroVelo-signalen maar daarna is de route grotendeels nog in ontwikkeling. LINK naar routekaart EV1.

EuroVelo route 3: Pelgrimsroute

5.122 kilometer van Noorwegen via Zweden, Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk naar Galicië in Spanje. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Pamplona (Navarra), Logroño (La Rioja), Burgos, Frómista, León, Ponferrada (Castilië en León), Sarria, Santiago de Compostela (Galicië). Deze route is grotendeels nog in ontwikkeling in Spanje wat wil zeggen dat deze nog niet overal is gesignaleerd met de EuroVelo-signalen. LINK naar routekaart EV3.

EuroVelo route 8: Middellandse Zeeroute

5.888 kilometer van Spanje naar Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland via Turkije naar Cyprus. In Spanje worden de volgende steden en/of provincies bezocht: Cádiz, Málaga, Almería (Andalusië), Murcia (Murcia), Alicante, Valencia, Castellón (Valencia regio), Tarragona, Barcelona, Girona (Catalonië). Deze route is nog in ontwikkeling in Spanje wat wil zeggen dat deze nog niet overal is gesignaleerd met de EuroVelo-signalen. LINK naar routekaart EV8.

eurovelo2
Beeld: WikiMedia
Ga naar de inhoud