Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (105)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (105)
Beeld: Applus+ITV / facebook

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (105)

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Twee weken terug was het tijd om met de auto naar de ITV te gaan voor de jaarlijkse keuring. De laatste keer dat we gingen, was het druk. Deze keer staan we alleen op de parkeerplaats als we een SMS krijgen om naar teststraat 2 te komen. Er staat een jonge keurmeester en blijkbaar een fanatiekeling. Moest ik bij de laatste keuring zelf aan de knoppen zitten, deze keer is het de keurmeester die aan de knoppen zit. Alle portieren loopt hij ook na om te controleren of ze van buitenaf en van binnen open gedaan kunnen worden. Hij heeft heel veel aandacht voor de donkere folie op de ramen van de achterportieren. Op CSI-achtige manier controleert hij de folie met een zaklampje. Nou, het zal wel. 

Dan zegt hij dat de foto er af moet en dat het een afkeurpunt is. Raar, vorig jaar was er geen probleem. En hier op SpanjeVandaag stond een stuk, waarin stond dat er een folie of de voorruit mag zitten. Ook zou de regel pas op 22 mei in gaan, dus waarom is het dan al een afkeurpunt als de regel nog niet eens is ingegaan voor folie op de voorruit? Maar best hoor als de folie er af moet.

Hij controleert verder en vindt nog wat dingen. Nadat hij klaar is met controleren, moet ik verder doorrijden naar het volgende station in de keurstraat. Hier gaan ze de wielophanging en dingen van de stuurinrichting controleren. Als de keurmeester klaar is moet ik even uitstappen zodat hij goed kan verklaren waarop de auto is afgekeurd. Nu hebben we 71 dagen om het allemaal in orde te laten maken. Lampje, folie en extra achteruitrijverlichting zijn dingen die ik zelf even doe.Maar dat aan de stuurinrichting is iets wat gedaan moet worden.

Ik ben in Nederland eens met een Volvo naar een merkloze garage geweest, daarna bleek er meer kapot te zijn dan gemaakt. Nooit meer naar een blanco garage. Met de volgende auto’s, Renault en een Dacia, ging ik voor dingen die gemaakt moesten worden naar de Renault garage. Dan krijg je gelijk een prijs te horen en hoe lang ze nodig hebben voor de reparatie. Misschien in eerste instantie duurder, maar in geval van de Volvo moest ik alsnog naar een ander. Dus, voor mij voortaan de garage van de dealer. Hier in Spanje dus ook. 

Na de afkeur zijn we gelijk doorgegaan naar de Renault-garage. Met de papieren van de ITV in de hand vertel ik wat ik van die papieren gedaan wil hebben. Nadat de auto op de brug geweest is en er een monteur gekeken heeft, krijg ik een prijsopgave, iets meer dan 200 euro en of ik volgende week kan komen. Die afspraak stond voor afgelopen donderdag.

Afgelopen donderdag parkeer ik stipt om half 9 de auto op de daarvoor bestemde plaats in de garage, ik lever de sleutels in en in de zithoek van de showroom ga ik huiswerk voor de cursus, die ik volg, zitten maken. Om 11:11 is de Dacia klaar, ik reken af en ga naar huis. De auto is voorzien van een nieuw onderdeel en is uitgelijnd. 

Sol wil nog even om een boodschap. Net na 16 uur rijden we weg, maar als ik van de oprit de weg op draai, horen we een raar schurend geluid. Dat is niet goed. Ik probeer het nog een keer te veroorzaken en het geluid herhaalt zich maar alleen bij volledig naar links sturen.  De garage sluit pas om 20 uur, dus in plaats van de supermarkt in A Barrela rijden we gelijk naar de garage in Ourense. Als we aankomen en ik uitstap, komt ook net de man van de receptie naar buiten. Hij vraagt of er wat is en ik zeg ja, luister maar. Aai! Dat is niet goed en er wordt gelijk een monteur bij geroepen. We moeten de auto even inleveren zodat ze er mee op de brug kunnen om er goed onder te kijken. Even later komt de man van de receptie vertellen dat er een verkeerd type onderdeel is gemonteerd en of ik morgen kan komen, dan vervangen ze het nieuwe onderdeel gelijk door het juiste nieuwe onderdeel. 

De man loopt terug naar de auto, die nog op de brug staat. Ik loop er ook naar toe, want er is denk ik meer aan de hand. Rechts is er wat afgekeurd door de ITV. Dat is vervangen door een verkeerd onderdeel en nu is er links een raar geluid. Als ik ook onder de auto sta, legt de man mij uit wat het probleem is, waarop ik vraag waarom er links iets vervangen is. Op de papieren van de ITV staat toch duidelijk dat er rechts iets niet goed is. De man kijkt mij verbaasd aan en zakt net zo ver in de grond als de auto op de brug boven de grond is. 

De volgende dag meld ik me weer in de garage. Nu om twee onderdelen te laten vervangen. Alles voor de prijs van één natuurlijk. Verkeerd onderdeel aan de verkeerde kant is niet mijn fout natuurlijk. Volgende week kunnen we met een gerust hart naar de ITV. Nu moet het appeltje eitje zijn.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud